Евдокия Българска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Евдокия (княгиня))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евдокия
българска княгиня
Снимка на княгиния Евдокия. Източник: ДА „Архиви“
Снимка на княгиния Евдокия. Източник: ДА „Архиви“

Родена
Починала
Погребана Германия
Семейство
Род Сакс-Кобург и Гота
Баща Фердинанд I
Майка Мария-Луиза Бурбон-Пармска
Евдокия в Общомедия

Княгиня Евдокия Българска, херцогиня Саксонска (Евдокия Аугуста Филипина Клементина Мария) е дъщеря на цар Фердинанд I и княгиня Мария-Луиза, сестра на цар Борис III и княз Кирил и зълва на царица Йоанна Савойска. Тя е от рода Сакскобургготски.

Когато Фердинанд I абдикира, тя и сестра ѝ княгиня Надежда го следват в родовото имение в Кобург. Благодарение на Александър Стамболийски, който отчита, че младият цар Борис остава твърде самотен в София, двете княгини се връщат в България през 1922 г. Евдокия се превръща в неговия най-близък довереник и съветник. Тя се влюбва първо в младия флигеладютант Иван Багрянов, а по-късно в Първан Драганов, също флигеладютант на царя.

Княгиня Евдокия е талантлива художничка и меценатка. Тя проектира и изработва бойните знамена на дивизиите и полковете на българската царска армия. Арестувана е след идването на комунистите на власт и месеци е била подложена на мъчителни разпити и унижения, които подкопават здравето ѝ. През 1946 прави щедри дарения от народни носии, шевици и накити на Етнографския музей, преди да бъде изгонена от страната заедно с другите оцелели членове на царското семейство.

Умира на преклонна възраст на 4 октомври 1985 г. в санаториум край Боденското езеро.

Генеалогия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]