Елица Тодорова (художничка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Елица Тодорова (художник))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Елица Тодорова
българска художничка
Полша '74г..jpg
Родена

Националност Флаг на България България
Образование Национална художествена академия
Кариера в изкуството
Учители проф. Дечко Узунов
Направление живопис

Елица Христова Тодорова е български художничка.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в с. Бряговица, община Стражица, област Велико Търново. Средно образование завършва в София - 5-а девическа гимназия. От 1949 до 1954 г. учи във ВИИИ „Николай Павлович“, специалност „Живопис“ в класа на проф. Дечко Узунов.

От 1956 г. живее и твори в Кюстендил. Член е на СБХ от 1963 г. От 1965 до 1989 г. е творчески секретар на Окръжната група на СБХ - Кюстендил. Междувременно работи като художник в ОП „Кинефикация“ (1957 – 1965 и 1967 - 1969), СП „Комунални услуги“ (1965) и ДИП „Марек“ (1966 - 1967).

Участва във всички окръжни изложби от 1957 г. до 2017 г., във всички изложби на кюстендилски художници, гостуващи в София, Пловдив, Хасково и др. Има участие в редица национални изложби на СБХ в София, Кюстендил, Благоевград, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Смолян, Сливен, Враца. Участва също в регионални изложби - в Пловдив - на южнобългарските художници, във всички регионални изложби „Струма“ - Кюстендил, Перник и Благоевград от 1977 г. до 2017 г. Нейни творби са включвани в международни изложби на СБХ в Полша, Унгария, Австрия, Холандия, СССР, Турция. Има участие в групови изложби в Кюстендил, Дупница, Брянск, Лимасол. Има самостоятелни изложби в Кюстендил (1975, 1986, 1999), в София - галерия „Арт-36“ (1992), галерия СБХ (1999), галерия „Аргос“ (2009), САЩ (1987), Германия (1990). Участник е в няколко пленера „Св. Лука“ и „Следовници на Майстора“ в Кюстендил, в Рударци, Лом, Разград, Копривщица, Охрид, Кавадарци, Йоаким Осоговски, Куманово, Македонски брод, Власина, Чехановец, Пила (Полша), Дебрецен (Унгария).

Участвала е в делегации по линия на международния обмен на СБХ в Румъния и СССР. През 1986 г. пребивава по линия на СБХ в Сите дез'Ар в Париж. Нейни творби се намират в НХГ, в ХГ-Кюстендил, Благоевград, Перник, Пловдив, Бургас, Разград, Смолян, Хасково, Кърджали; в музеи, художествени сбирки и частни колекции в България, Франция, Италия, Германия, САЩ, Канада, Унгария, Полша, Русия, Кипър, Македония, Сърбия, Босна.

Получавала е награда на СБХ за портрет, голямата награда на „Струма'77“, награда „Миклож Каплар“ - Унгария, няколко награди на окръжни изложби.

Носителка на орден „Кирил и Методий“ III ст. (1975), I ст. (1979).

В ранния период на творчеството си се изявява повече във фигурални композиции с тематика предимно от народната митология, обредност и обичаи („Гергьовден“, „Еньовден“, „Поклади“, „Поличба“, „Хоро“ и др.) Работи и в областта на портрета. В по-късни периоди преминава към по-асоциативни възприятия и условност в изображението („Ден и нощ“, „Нощ и ден“, „Новолуние“, „Мъгла“, „Вятър“, „Простор“, „Воден свят“)

Работи и в областта на акварела, монотипията, рисунката и линогравюрата. Характерни за творбите и са чистите цветни стойности, преобладаваща синьо-зелена гама, контрастни съпоставяния на студена и топла тоналност и оригинална стилистика. Последните и работи са инспирирани предимно от природата с нейното разнообразие и различни състояния.

През 2004 г. е удостоена със званието почетен гражданин на град Кюстендил.От 2020 г. е носител на Националната награда за живопис „Владимир Димитров Майстора“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]