Елън Мария Стоун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елън Мария Стоун
Ellen Maria Stone
американска мисионерка

Родена
Починала
Елън Мария Стоун в Общомедия

Елън Мария Стоун (на английски: Ellen Maria Stone), известна и като Мис Стоун, е американска протестантска мисионерка, отвлечена за откуп от чета на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в 1901 - 1902 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Елън Стоун е родена е на 24 юли 1846 година в Роксбъри, щата Масачузетс, САЩ. Пристига в България през 1878 година, за да работи в американското девическо училище в Самоков. По-късно се премества в Пловдив, за да преподава хигиена, четене и протестантство на жените по домовете. През 1898 година е изпратена в Солун от Американския съвет за чуждестранни мисии[1] на евангелистко мисионерство сред жените.

През лятото на 1901 година отива в Банско, за да ръководи кратък курс за обучение на български учителки за първоначалните протестантски училища и за жените от Библейското дружество заедно с помощничката си българка Катерина Цилка. На 3 септември (21 август по стар стил) 1901 година четите на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат двете жени. Тяхното пленничество продължава близо половин година и става известно като аферата „Мис Стоун“. Освободени са на 2 февруари 1902 година близо до град Струмица. След освобождаването си Елън Стоун се завръща в САЩ.

Умира на 13 декември 1927 година в Челси, щата Масачузетс, САЩ.

Картичка с отвлечената Елън Стоун

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония