Житница (област Кърджали)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Житница.

Житница
Общи данни
Население 433 души[1] (15 юни 2020 г.)
Землище 5.454km2 (НСИ) km²
Надм. височина 512 m
Пощ. код 6708
Тел. код 03691
МПС код К
ЕКАТТЕ 29461
Администрация
Държава България
Област Кърджали
Община
   кмет
Черноочене
Айдън Осман
(ДПС)

Житница е село в Южна България. То се намира в община Черноочене, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Житница се намира в полупланински район в Източните Родопи и се състои от 4 махали. Заедно със село Водач до 25 октомври 2015 г. са обединени в кметство Житница с общо постоянно население над 600 души. От тази дата село Водач се обособява като отделно кметство.

Житница е разположено върху планинско плато, на 4 километра североизточно от административния център на общината село Черноочене. До нея може да се стигне с автомобил по добре поддържан и обновен двулентов асфалтиран път.

Районът на селото е заобиколен от широколистни и вечнозелени гори и други населени места – Божурци, Ябълчени, Дядовско, Водач, Каняк, Бели вир. Река Перперешка е едина от най-големите притоци на трансграничната родопска река Арда.

Липсата на промишлено замърсяване в района допринася за максимално чистия и приятен въздух в района на село Житница и е уникално място за производството на агроекологични земеделски продукти.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението изповядва исляма – мюсюлмани (сунити).

История[редактиране | редактиране на кода]

Според преданията на местното население, селото се е оформило преди столетия от род, който се е препитавал предимно със строежи на навеси за съхранение на жито (хамбари). И оттам селото е получило това име.

Мястото на сегашното селото е било гъста гора. Първоначално тук живеели 3 семейства. Те оформили и 3-те махали Читаклар, Хамбарджълар (Житница) и Дормахала (Горна махала). Местното население, чрез сеч и опожаряване на горската територия, е създало земеделските ниви за обработване.

Землището на село Житница е богато на мери и пасища, за паша на домашните животни.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В селото се намира Основно училище „Йордан Йовков“, освен от село Житница, се обучават и ученици от Дядовско, Каняк и Водач. Поради намаляване на децата под минимума е закрито от учебната 2015/2016 г.

Детска градина „Знаме на мира“ група „Славейче“ функционира с децата от селата Житница, Водач, Дядовско, Каняк и Яворово.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година десетки мюсюлмани се стичат, за да отправят молитвите си към Всевишния за берекет и дъжд, в най-старата джамия „Чъбъклъ“ в община Черноочене, която се намира в село Водач. Ритуалът е организира от настоятелството на „Чъбъклъ“ джамия в село Водач. Присъстващите похапват от традиционната гозба за тези случаи – пилаф, който се подготвя от телешко месо и ориз.

Според преданието тази джамия е построена преди векове от местен богаташ в памет на момичетата, които са отнесени от придошлите води на реката. Навремето там се е намирало село Водач (Чъбъклъ), което се е изместило след нападната чума. Джамията и гробището е останало като памет за изчезналото село. С помощта на дарения от учреждения и местни жители сградата е обновена и е издигнато минаре. Особени заслуги в обновяването имат Община Черноочене и бивши жители на Водач, които се изселили в пловдивското село Устина.

С молитвата в село Водач в района започват традиционните молебени за дъжд и берекет, които се отправят през летните месеци.

Празнува се Рамазан байрам, Курбан байрам и Хъдърлез. Няма други съществени събития от местно значение, които да се празнуват.

През 2006 г. започва усилена телефонизация на селото, което е част от десетте кметства попадащи в обхвата на проекта. По този начин хората имат и високоскоростен интернет.

Основният поминък на населението е тютюна. Годишно се добива над 40 тона качествен тютюн от сортова група „Басми“, сорт „Крумовград“. Нивите са раздробени и се обработват единично. Местното население се занимава и с животновъдство. Интересно е и атрактивното отглеждане на щрауси.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]