Игор Марковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Игор Марковски
български журналист

Роден
25 май 1963 г. (56 г.)

Уебсайт

Игор Миланов Марковски е български журналист, актьор и общественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Игор Марковски е роден на 25 май 1963 година в Скопие, днес в Северна Македония, в семейството на писателя Миле Марковски. Внук е на поета Венко Марковски и е брат на интернет-пионера Вени Марковски.

Завършва 7-ма гимназия в София през 1980 година, а през 1984 година - ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“, специалност „актьорско майсторство“ при проф. Сашо Стоянов. Завършва също и Университета за национално и световно стопанство (УНСС), висшата школа по мениджмънт и администрация – специалност „Специалист по икономика на масмедиите“, през 1998 година.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Актьор в театъра в Търговище и в театър „Сълза и смях“ в София. Участва в игралните филми „Деца играят вън“, „Войната на таралежите“, „Златната река“, „Ева от третия етаж“ и др.

След 1990 година е журналист на свободна практика. Радиоводещ в радио „Витоша“ (VOA-Europe) - от 1992 до 1999 година. Един от основателите и редактор на вестник „Хайлайф“; автор и водещ на шоу програми и телевизионни предавания. Водещ на „Всяка неделя“ по БНТ (на два пъти), и „Шах-мат“ по ББТ (2004-2006).

Мениджър е на художниците Иван Яхнаджиев и Едмонд Демирджиян. Съсобственик на аукционна къща „Аполон и Меркурий“.

Автор е на публикации в периодичния печат за редица изложби за времето 1991–1995 година. Известно време е директор "Връзки с обществеността" на Професионален футболен клуб ЦСКА.

Кариера на озвучаващ актьор[редактиране | редактиране на кода]

Марковски се занимава с озвучаване на филми и сериали от 1985 година, когато е поканен за пръв път от режисьорката на дублажа Елена Попова. Активен е до около 2008 година включително. Озвучавал е в анимационните сериали „Смърфовете“ и „Приключенията на мечето Ръкспин“, излъчвани по БНТ, а един от последните му сериали е „Елиза“ за bTV.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония