Елиза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

„Елиза“ (на италиански: Elisa di Rivombrosa - „Елиза ди Ривомброза“) е италиански телевизионен сериал от 68 серии в 3 сезона.

Филмът е по идея на Гуидо де Анджелис и Маурицио де Анджелис. Режисьорка е Чинция Торини, оператор Алесандро Пеши, сценарист е Пиеро Бодрато, композитор на музиката е Савио Рикарди.

Участват Витория Пучини (в главната роля на Елиза), Алесандро Прециози, Антонела Фатори, Джейн Александър, Чезаре Бочи, Лука Уорд и др.

За първата част на филма се използват 350 костюма, 150 шапки и участват 85 актьора. В Италия се излъчва по канал 5- 5mediaset. Официалният сайт на сериала - [1] Сградите, които са използвани за заснимането на сцените в Пиемонт и неговият главен град Торино, както и имението на Ристори-Ривомброза са: Комуна ди Рома, Комуна ди Торино, Комуна ди Наполи/за Неапол/, Комуна ди Пиемонте, Кастельо ди Ракониджи, Анджело Нинто 1981, Алие, Анджиле, Палацо Реале, Палацо Мадаме, Палацино ди Кака/за двореца на краля/ и Дал Кастело/Ривоброза/.

Музиката включва както народни танци, като Тарантела/неаполитански танц/, предкласика като Кавалката/така се казва мелодията/, Минуето/минует/, но и серенада-Серената Ди Рамиро, която е единствената песен в сериала. Главна мелодия е Тема Ди Елиза, която във втората част на филма се свири на виола. Двете теми на Кристиано се изпълняват едната от оркестър, а другата от вилончело. Общо мелодиите и от трите части наброяват около 50.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива през XVIII век - 1769 година, в Пиемонт, Италия. Старата графиня Аниезе е взела за компаньонка красивата и интелигентна девойка на име Елиза Скалци. Между нея и младия наследник на графинята Фабрицио Ристори пламва любов от пръв поглед. Но връзката между благородник и слугиня е неприемлива и двамата трябва да се преборят с всички интриги, целящи да ги разделят, както и със заговор срещу краля. Това е крал Карло Емануиле Трети, срещу който в действителност няма заговор и който е от Савойската династия. Негов син е крал Виторио Емануеле Втори.

Във втората част на сериала се разказва за младата вдовица - графиня Елиза Ристори, която предприема пътуване с малката си дъщеря Аниезе и с Амелия до Неапол, за да спаси имението си. Там среща вечната си съперница Лукреция Ван Некер. В Неапол Елиза се влюбва отново в младия капитан Кристиано.

"Дъщерята на Елиза" /Figlia di Elisa/ е третата част на сериала, разкриващ историята на една голяма любов. Главните герои са Аниезе и Андреа – двама млади, които се срещат, влюбват се един в друг и са готови с всички сили да защитят чувството, което ги свързва. Двамата упорито и с много кураж се противопоставят на хората, които имат различни мотиви да ги разделят. Аниезе съчетава в себе си красотата и смелостта на майка си Елиза и дързостта и упоритостта на баща си Фабрицио.

Както и в предходните сезони на сериала "Елиза", и сега движеща сила е любовта, страстта и решителността на главните герои да защитават чувствата си, а целта на този сериал е да разкаже оригиналната история, без да я променя. Друг интересен момент в сериала е мистерията, която обгръща историята. Зрителите не веднага стават свидетели на причините, поради които любовта между Аниезе и Андреа е невъзможна, а постепенно научават защо няма шанс за тяхната любов, а именно защото Андреа се оказва син на вечния враг на фамилия Ристори - Лукреция.

„Елиза“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България двата сезона са излъчвани по bTV. „Дъщерята на Елиза“ е излъчен през 2008 г.

На 13 юни 2010 г. започва повторно излъчване по Диема Фемили, всяка събота и неделя от 16:00 по четири епизода наведнъж с повторения в неделя и понеделник от 00:45.

Ролите се озвучават от Ирина Маринова, Таня Димитрова, Гергана Стоянова (в първи и втори сезон), Игор Марковски, Симеон Владов (в първи сезон), Георги Георгиев-Гого (от втори до трети) и Борис Чернев.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]