Йордан Василев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Йордан Василев.

Йордан Василев
Роден 26 септември 1935 г. (1935-09-26) (81 г.)
Националност Флаг на България България
Съпруга Блага Димитрова

Йордан Василев е български литератор и политик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г.

Следва и завършва българска филология в Софийския университет; по време на следването си е изключен от университета след въстанието в Унгария през 1956 г. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември“. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години без работа. Започва като уредник в сп. „Литературна мисъл“, но и оттам е уволнен.

Специалист в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС. През януари 1990 г. е натоварен от ръководството на СДС да бъде главен редактор на новия в. „Демокрация“, първият брой на който излиза на 12 февруари. На този пост остава до края на август 1990 г.

Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение.

Депутат в 7 Велико Народно събрание, член на „групата на 39-те“. Отказва да подпише новата конституция.

Депутат в 36 Народно събрание. Председател на комисията за национална сигурност в 36 НС. По неговите думи се отказва от председателското място в комисията, поради факта, че е трябвало да участва в заседания на Консултативния съвет за национална сигурност към Президента, в който по право участва и съпругата му Блага Димитрова, която по онова време е Вицепрезидент. 

Литературна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Участвал е като съставител и редактор на редица книги, между тях:

  • Емилиян Станев. Събрани съчинения в 7 тома. Том I - разкази - съставителство и редакция Йордан Радичков и Йордан Василев, 1981. Издателство "Български писател". Том II - повести - съставителство и редакция: Йордан Радичков и Йордан Василев, 1981. Издателство "Български писател".
  • Цветан Стоянов. Съчинения в два тома. Съставители и редактори Антоанета Войникова и Йордан Василев, Издателство "Български писател", София, 1988.
  • Иван Хаджийски. Гражданска смърт или безсмъртие. Есета, статии, рецензии, интервюта, фейлетони. Съставител и редактор Йордан Василев, Издателство "Георги Бакалов", Варна, 1986.
  • Минко Николов. Профили и проблеми. Студии и статии. Съставители и редактори Невена М. Николова, Йордан Василев и Богомил Попов, предговор Йордан Василев, 1989.
  • Блага - така я помним. Спомени за Блага Димитрова. Съставител и редактор Йордан Василев, Издателство "Тих-Ивел", София, 2006.

Източници[редактиране | редактиране на кода]