Квантово число

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Серия статии на тема

Квантова механика

\hat{H}|\psi\rangle = i\hbar\frac{d}{dt}|\psi\rangle  \Delta x \Delta p \ge \frac{\hbar}{2}

Квантово число в квантовата механика определя числената стойност на квантувана променлива величина на микроскопичен обект (елементарна частица, атомно ядро, атом и т. н.), характеризираща състоянието на частицата.

Задаването на квантовите числа напълно характеризира състоянието на частицата. Трябва да се подчертае, че свойството тъждественост се изпълнява не просто за частиците от един вид, а за частици от един вид с еднакви квантови числа.

Някои квантови числа са свързани с движение в пространството и характеризират пространственото разпределение на вълновата функция на частицата. Това са например радиалното (главното) (n_r), орбиталното (l) и магнитното (m) квантови числа на електрона в атома, които се определят съответно като брой на възлите на радиалната вълнова функция, значението на орбиталния ъглов момент и проекцията му върху дадена ос.

Някои други квантови числа не са свързани по никакъв начин с преместване в обикновеното пространство, а отразяват „вътрешно“ състояние на частицата. Към такива квантови числа се отнася спинът и неговата проекция. В ядрената физика се въвежда изоспин, а във физиката на елементарните частици се появяват цвят, странност, хиперзаряд, чар, красота и истинност.


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Квантовое число“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.