Княгиня Мария-Луиза (булевард в Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Мария Луиза.

Княгиня Мария-Луиза
— булевард —
42.143° с. ш. 24.7497° и. д.
42.1481° с. ш. 24.7701° и. д.
Местоположение в Пловдив
– начало, – край
ГрадПловдив
РайонЦентрален, Източен
Дължина1700 m
Стари именабул. „Лиляна Димитрова“
бул. „Независимост“
Княгиня Мария-Луиза в Общомедия

„Княгиня Мария-Луиза“ е булевард в централната част на Пловдив. Започва от бул. „Цар Борис III Обединител“, при тунела под Централна поща се слива с ул. „Гладстон“, продължава покрай кв. „Каменица“ и „Хаджи Хасан махала“ и завършва при Централни гробища. Продължение на същия булевард е „Цариградско шосе“, който е източната входно-изходна артерия на града. В миналото двата булеварда са носили общо име „Лиляна Димитрова“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Площад „Цар Крум“, картичка 1896
Улицата през 1932 г.
Булевардът през 2014 г.

Улицата пред католическата катедрала „Свети Лудвиг“ е започвала от несъществуващия вече площад „Цар Крум“. Там се е свързвала с улиците „Отец Паисий“ и „Граф Игнатиев“. Българската княгиня Мария-Луиза, съпругата на княз Фердинанд I, умира през 1899 г. След смъртта ѝ нейният саркофаг е положен временно в католическата катедрала до изграждане на княжеска гробница. Така през първата половина на XX в. улицата пред катедралата носи нейното име.

След 1944 г. улицата е преименувана на „Лиляна Димитрова“ – активистка на РМС, която загива при престрелка в близкия кв. „Каменица“. В началото на 1980-те се извършва ремонт, при който булевардите „Княгиня Мария-Луиза“ и „Цариградско шосе“ се превръщат в модерна артерия с 2 платна с по 3 ленти на движение и 7 пешеходни подлеза. Строителството започва през есента на 1980 г., а пусковият срок е 30 март 1983 г. Реконструкцията е с обща дължина от 4,3 км от кръстовището с булевард „Източен[1] През 80-те се изгражда и подземната връзка с ул. „Гладстон“.[2]

През 1990 г. булевардът е наречен „Независимост“ (до гробищата) и „Тракия“ (на изток), скоро след това преименувани съответно в „Княгиня Мария-Луиза“ и „Цариградско шосе“.

Забележителности и обекти на улицата[редактиране | редактиране на кода]

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

По бул. „Княгиня Мария-Луиза“ преминават маршрутите на автобусни линии на градския транспорт с номера 10, 21, 25, 36, 66, 93. В миналото по булеварда е преминавало трасето на тролейбусни линии 5 и 25.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. в-к „Отечествен глас“, 6 август 1981 г.
  2. в-к „Отечествен глас“, 11 февруари 1983 г.