Кора за баница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кора.

Кора за баница e тестено изделие, най-често използвано за направата на баници, откъдето идва и името му. На практика рядко се използва една кора и затова по-често се използва в множествено число – кори за баница. Освен за баници, кори могат да се използват и за направата на сладки.

Корите представляват тесто с много малка дебелина и значителна площ. Дебелината е от 1 до 3-4 мм, а ширината и дължината варират и обикновено са няколко дециметра. С така оформеното тесто се завива някаква плънка и тестото се подлага на термична обработка (печене, пържене или варене).

Приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Всички методи използват жилаво тесто, което може да променя формата си без да се къса. Разликите са предимно в начина на оформянето.

Разточване[редактиране | редактиране на кода]

Основния начин на приготвяне е чрез притискане с точилка (разточване) на много тънки слоеве. Тестото се къса на малки топки и чрез притискане и търкаляне на точилката постепенно се намалява дебелината за сметка на увеличение на останалите размери. В зависимост от желаните крайни размери на корите се разточват различно големи парчета тесто.

Разтягане[редактиране | редактиране на кода]

Тестото може да се тегли с ръце върху маса като подготовка за разточване или като самостоятелен метода за приготвяне. В работилниците за приготване на баници (баничарници) често се използва този метод поради по-високата му производителност. За постигане на минимална дебелина накрая тестото се върти около тялото и се използва центробежна сила за разтеглянето му. Площта на такава кора може да надхвърли 1 м2.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Основно корите се използват за баници, но имат и други приложения. Домашната юфка се приготвя като нарязани и изсушени кори се съхраняват, и впоследствие се варят.

Набавяне в чужбина[редактиране | редактиране на кода]

Живеещите в чужбина българи често трудно намират готови кори за баница. Все пак това зависи от държавата и града. В англоезичните страни трябва да се търси Filo pastry. Например в много градове в САЩ, корите за баница могат да се намерят лесно в много супермаркети, като например веригата супермаркети Сейфуей в Калифорния. Друг заместител е „многолистното тесто“ или ръчно разточените кори.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]