Айнщайн (кула)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кулата Айнщайн)
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Айнщайн.

Кулата Айнщайн

Кулата „Айнщайн“ (на немски: Einsteinturm) е астрофизическа обсерватория, намираща се в Потсдам, Германия. Тя е една от най-прочутите сгради, проектирана от известния архитектр Ерих Менделсон (1887 – 1953).

Менделсон предпочита сгради, чиято форма не се определя от тяхната функция и които приличат повече на експресионистични скулптори, по-скоро изваяни, отколкото построени. Той проектира, или поне скицира, много такива постройки, докато е на руския фронт през Първата световна война.

Кулата „Айнщайн“ е единствената построена сграда в периода 1917 – 1921 г. Идеята за осъществяване на проекта е подкрепена от помощник на Айнщайн, по това време професор в Берлин, за да бъде тествана теорията на относителността. На върха на кулата има обсерватория, а в приземния етаж – лаборатория. Германското правителство предоставя мястото за строеж в Потсдам и кулата е официално открита през 1924 година.

Една от сградите, които определено оказват влияние върху проектирането на кулата е театърът, построен за Германския работнически съюз „Дойчер Веркбунд“ (на немски: Deutscher Werkbund) (1914). Театърът е дело на белгиеца Хенри ван дер Велде, от когото Менделсон се възхищава заради начина, по който „използва бетон в стила „ар нуво“ по един силно въздействащ начин“. След Първата световна война германската индустрия е разрушена и Менделсон не успява да набави необходимия материал – стоманобетон – така че е принуден да използва тухли, стомана и бетон. Отвън сградата е измазана, за да се прикрият строителните материали и да им се предаде единство.

В крайна сметка сградата, която наподобява футуристичните форми на транспортното средство, е изключително оригинална. Любопитното е, че тя изглежда по-голяма, отколкото е всъщност – особеност, която мнозина забелязват.