Ку-клукс-клан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ку Клукс Клан)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Знаме на организацията
The Union as It Was.jpg
Членове на Ку-клукс-клан от щата Мисисипи, през 1871 г.

Ку-клукс-клан (ККК) е нелегална расистка организация, възникнала в южните щати на САЩ след премахването на робството и даването на права на афроамериканците, непосредстевно след Американската гражданска война. Организацията се бори за превъзходство на белите хора над останалите раси, членовете ѝ сформират наказателни отряди, като носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие. ККК използват насилие, тероризъм и линчуване за сплашване и потискане на чернокожите.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 24 декември 1865 г. ветерани от Армията на Конфедерацията се събират в град Пюласки, щата Тенеси, и решават да създадат тайна организация, като нейна цел е да възстанови бялото превъзходство след гражданската война. Основатели на организацията са съдия Томас Джоунс и още шест негови съратници. Един от първите лидери на ККК е Натан Бедфорд Форест, който е бивш генерал от армиите на Юга, той сформира организация „за защита на белите жени“, но през 1869 г. поради несъгласие с все по-свирепите ѝ акции нарежда да се разпусне.

Чрез преследване на политическите кандидати от Севера, политическите „предатели“ и освободените роби, ККК се противопоставя на Възстановяването в Юга. Нарастващият брой на убийствата довежда до реакция на Южняшкия елит, който смята жестокостите за основна причина за продължаващата окупация от страна на федералните войски. Ку-клукс-клан запада в периода 1868 – 1870 г. и е забранена от президента Юлисис Грант през 1871 г.

През 1915 г. в Атланта се сформира втора организация със същото име от Уилям Симънс. Тя съществува най-вече като „братство за правене на пари“ и се стреми да запази „ценностите“ на миналото, като се бори срещу нарастващия брой католици, евреи, чернокожи и азиатци, както и на останалите имигранти в САЩ.

Най-голямо развитие организацията има при лидера Хирам Уесли Еванс (1922 – 1939), той привлича много държавни служители от щатите Тексас, Оклахома, Индиана, Орегон и Мейн. По време на неговото ръководство членската маса достига 4 000 000 души (1925).

Членска маса[редактиране | редактиране на кода]

След идването на власт на 20 януари 2009 г. на чернокожия президент Барак Обама членската маса на ККК в САЩ многократно се увеличава. [1]

Белези[редактиране | редактиране на кода]

ККК палят кръстове на свое шествие. Типично тяхно поведение.

Ку-Клукс-клан са носели бели мантии покриващи телата им изцяло, а на главите им стоял най-типичният и отличителен атрибут, а именно маските или островърхите бели качулки, под които се крият членовете на тайната групировка.

Най-характерният „начин за въздействие“ е линчуването и терора.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източник[редактиране | редактиране на кода]