Лазо Королов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Лазо Королов
български общественик
Лазо Королов 
Роден: 1902 г.
Починал: 17 май 2002 г. (100 г.)

Лазо (Лазар) Лабров Королов (на английски: Lazar Koroloff) е български емигрантски деец в Канада, активист на Македонската патриотична организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лазо Королов е роден през 1902 година в костурското село Горно Дреновени, тогава в Османската империя. Баща му Лабро Королов загива като доброволец от българската армия в Балканските войни, след това умират майка му и тримата му братя. През 20-те години работи заедно с други дреновчени като строител в Анкара, Турция.[1]

През 1924 година Лазо Королов емигрира от България първо в САЩ[2], но после се връща във Варна, където членува в македонското братство „Тодор Александров“. През 1930 година се установява в Торонто, Канада. Там отваря собствена бръснарница, а след края на Втората световна война отваря магазин. Енориаш е в македоно-българската църковна община към църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ и се присъединява към МПО „Правда“, Торонто, като става секретар на дружеството, а след това негов дългогодишен председател. Сред основателите е на македоно-българската църква „Св. Георги Торонто“, след което е в настоятелството и същевременно е неин ковчежник. След като Лазар Битов изгонва българския свещеник Васил Михайлов, син на общественика Димитър Михайлов, Лазо Королов през 1972 година участва в основаването и на църквата „Св. Троица“. Делегат е на 19-я конгрес на МПО, където представя македонското общество от Торонто[3]. Лазо Королов умира на 17 май 2002 година в Торонто.

Негов син е Лабро (Лари) Королов[4], историк[5], член на централния комитет на МПО[6], редактор на вестник „Македонска трибуна[7] и председател на МПО „Швейцария на Балканите“, Торонто[8]. По майчина линия Лабро Лари Королов е родственик с войводите Никола Кузинчев и Лазар Поптрайков. Част от архивите на Лазо Королов се съхраняват в Института по история на българската емиграция в Северна Америка в град Гоце Делчев[9].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония