Лола Бъни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Лола Бъни (на английски: Lola Bunny) е анимационна героиня на „Шантави рисунки“ (Looney Tunes), която е изобразена като антропоморфна женска зайка, създадена е от Warner Bros. Pictures. Обикновено тя е изобразена като приятелка на Бъгс Бъни. За първи път тя се появява във филма „Космически забивки“ (Space Jam) от 1996 г.[1]

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 1990-те години, Warner Bros. започва работа по „Космически забивки“ (Space Jam). Имаше планове да добавят Honey Bunny като женски двойник на Бъгс Бъни във филма. Концептуалното изкуство показа атлетичен женски заек, носещ сведена глава и трико на тема американски флаг. Някои художници коментираха, че тя прилича твърде много на Бъгс и в крайна сметка създадоха Лола Бъни.[2][3]

История[редактиране | редактиране на кода]

Космически забивки[редактиране | редактиране на кода]

Лола прави първата си поява във „Космически забивки“ през 1996 година. Тя е показана с кафява козина, рус бретон и носи лилав гумен ластик на двете уши като конска опашка. Тя има аква цвят на очите и стройна фигура.

Лола е създадена, за да служи като романтичен интерес за Бъгс. Веднага щом се появи, Бъгс е незабавно разбит и няколко други мъжки герои я преследват.[4][посочете страница] В целия филм има подзаговор дали ще има романтика между Лола и Бъгс. Под-сюжетът завършва с конвенционална резолюция. Лола е почти ранена от един от противниците в баскетболната игра и Бъгс я спасява.

Според автора Кевин Сандлър, личността на Лола е комбинация от архетипи на жените на Хоукс, мъжко момиче и фатална жена.[4][посочете страница] Тя е жестока, безсмислена жена, която е изключително независима и самостоятелна. Тя е едновременно силно атлетична и изключително съблазнителна в поведението си. Нейната крилата фраза е „Никога не ме наричай кукло“. Както обясни режисьорът на анимацията Тони Сервоне, първоначално Лола е била замислена да бъде по-скоро „мъжко момиче“, но продуцентският екип се страхуваше, че тя ще изглежда „твърде мъжествена“. Затова те избраха да подчертаят и нейните „женски атрибути“.

След „Космически забивки“, Лола редовно се появява в самостоятелни истории в месечния едноименен комикс на поредицата, публикуван от DC Comics.

Тя ще се завърне в „Космически забивки“ (Space Jam: A New Legacy). Зендая ще я озвучи,[5] въпреки че първоначално беше обявено, че Суси ще изпълни ролята.[6]

Шоуто на Шантавите рисунки[редактиране | редактиране на кода]

Лола се появява в „Шоуто на Шантавите рисунки“, където тя е озвучена от Кристен Уиг. За разлика от личността си в „Космически забивки“, тя е представена като ексцентрична и весела млада зайка, която е склонена да обсебва Бъгс, когото тя нарича „Бън-Бън“.[7] Тя е много отдадена на постигането на целите, но често е склонна да забравя какво е правила. Лола е замесена най-вече в причудливи ситуации, създадени от самата нея или е придружена от приятеля си Дафи.

Изглежда, че Бъгс се радва да я има наоколо, дори се изненадва, когато се обявява за нейно гадже в епизода „Двойна среща“ (Double Date), където помага на Дафи да събере смелост да покани Тина Русо на среща. По-късно в поредицата Бъгс и Лола се виждат в множество епизоди, прекарващи време помежду си.

В шоуто се появяват и богатите родители на Лола – Уолтър (озвучен от Джон О'Хърли) и Патриша (озвучена от Грей ДеЛайл в първи сезон, Уенди Маклендън-Кови на втори сезон), които също се появяват в шоуто.

Лола е един от двата водещи герои във анимационния филм „Шантави рисунки: Бягството на заека“ (Looney Tunes: Rabbits Run),[8] но тук тя е озвучена от Рейчъл Рамрас.

Други появи[редактиране | редактиране на кода]

Лола се появява два пъти като репортер на новини, както във филма „Летящото приключение на Туити“ (Tweety's High-Flying Adventure), така и в играта Looney Tunes: Space Race. Кат Суси възпроизвежда гласа на Лола и в двете. В сериала „Малките шантави рисунки“ (Baby Looney Tunes) тя е като по-възрастния си двойник в „Космически забивки“, притежаваща придирчиви черти и афинитет към баскетбола.[9] Тя е озвучена от Брит Макилип. В екшън-комедийния сериал „Луди за връзване“ (Loonatics Unleashed), нейният потомък е Лекси Бъни (Lexi Bunny).[10]

В „Новите шантави рисунки“ (The New Looney Tunes) Лола се появява като щастлив и приятелски настроен персонаж. Тя се появява в сегментите „Заек на престола“ (Hare to the Throne), „Лола ездач“ (Lola Rider) и „Рода Дерби“ (Rhoda Derby). Външният й вид е същият като в „Шоуто на Шантавите рисунки“, въпреки че тя носи различен тоалет. Тя винаги проявява ексцентричност и поддържа безгрижното си отношение. Нейната безстрашна и приключенска страна се появява в някои епизоди, където тя изпълнява различни спортове.

Лола ще се появи в новия сериал за предучилищна възраст „Строителите на Бъгс Бъни“ (Bugs Bunny Builders).[11]

Озвучаващи актриси[редактиране | редактиране на кода]

След първата поява на Лола Бъни през 1996 г., анимационната героиня е озвучена от различни озвучаващи актриси.

За по-голямата част от поредицата „Шантави рисунки“ персонажът на Лола беше озвучена от американската озвучаваща актриса Кат Суси, която я озвучава в „Космически забивки“ (Space Jam) (1996), „Летящото приключение на Туити“ (Tweety's High-Flying Adventure) (2000), видеоигрите Looney Tunes Racing (2000), Looney Tunes: Space Race (2000), Looney Tunes Dance Off (2010) и New Looney Tunes (2015), и уеб анимациите „Шантави рисунки“ (2001-2005).[12]

През 2011 г. американската актриса, комик, писателка и продуцент Кристен Уиг озвучи Лола в „Шоуто на Шантавите рисунки“ (The Looney Tunes Show). За изпълнението си Уийг получи няколко номинации и спечели наградата за гласово актьорско майсторство през 2011 г.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В българските дублажи Лола е озвучена от Даниела Йорданова в „Космически забивки“ в дублажа на Арс Диджитал Студио през 1997 г., Яна Огнянова в „Шоуто на Шантавите рисунки“ в насинхронния дублаж на Александра Аудио през 2012-2013 г., а в „Шантави рисунки: Бягството на заека“ е озвучена от Елена Бойчева в дублажа на Доли Медия Студио през 2016 г., и Цветослава Симеонова в дублажа на Медия линк през 2020 г.

Прием и наследство[редактиране | редактиране на кода]

След нейната първа поява, Лола бързо се превърна в любимка на феновете и емблематична героиня от поредицата „Шантави рисунки“.[16][17][18] Тя често е била разглеждана като анимиран секс символ.[19][20][21] През 2020 г. тя беше обявена за „най-атрактивния анимационен герой в света“ въз основа на общия обем на търсене на месец.[22][23][24] Шанън Карлин от Bustle.com похвали Лола от „Космически забивки“, наричайки я „уверена“ и „талантлива“.[25] Дан Кахан от PopDust.com пише, че Лола е трябвало да бъде „огледана, както от световни герои, така и от зрители“.[26]

Лола от „Шоуто на Шантавите рисунки“ беше добре приета от критиците. CBR.com класира Лола и Бъгс номер 2 в 10-те им най-добри романса от детските анимации, заявявайки, че тя е по-„жива и по-шумна“ от „Космически забивки“ и е „доста сладка и забавна за гледане“.[27] IGN.com похвали героинята, наричайки я „луда, но очарователен персонаж“, а Кристен Уиг върши „феноменална работа“.[28] WhatCulture.com нарича Лола по-интересна в сравнение с първата й поява, заявявайки, че „Лола от това шоу е разпръсната, странна и невероятно отблъскваща, което прави нейните лиги по-интересни и забавни в резултат.“[29] Джонатан Норт от Rotoscopers.com направи комплимент на Лола от същата поредица, като каза, че „извади характера на Лола далеч по-добре, отколкото дебютът й в Космически забивки“.[30]

След 2019 г. след като гледа оригинала на „Космически забивки“ за пръв път, Малкълм Д. Лий, режисьорът на „Космически забивки: Нови легенди“ се чувстваше неподготвен за това как Лола е прекалено сексуализирана и реши да я превърне в силен женски персонаж, като каза: „Важно е да се отразява автентичността на силните, способни женски образи.“ Новата личност и външен вид придобиха противоречия, по-специално сред Twitter, тъй като феновете се оплакаха от нейния „изнервен“ външен вид, който я направи умишлено по-малко привлекателна.[31][32][33]

Авторът Кевин Сандлър, каза, че Лола Бъни беше създадена като женски двойник на Бъгс Бъни.[34] Оригиналните стоки на героинята сега се продават за много повече от първоначалната цена на пазарите за препродажба. Например, оригиналните кукли сега се продават за стотици долари в eBay. Въпреки това, Лола Бъни не е единствената героиня, който вижда нарастване на съвременната популярност, тъй като оригиналните стоки на Шантави рисунки като цяло придобиват носталгична стойност.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Кристен Уиг, която озвучи Лола Бъни в „Шоуто на Шантавите рисунки“ (The Looney Tunes Show), получи няколко номинации за работата си и спечели една награда зад гласовите актьори, а Рейчъл Рамас също е номинирана за озвучаването на героинята в „Шантави рисунки: Бягството на заека“ през 2016 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Sandler, Kevin (1998). Reading the Rabbit: Explorations in Warner Bros. Animation, p. 9. Rutgers University Press. ISBN 0813525381
 2. The Untold Truth Of Space Jam. // Looper.com. May 20, 2020. Посетен на March 9, 2021.
 3. 'Space Jam 2' Is (Somehow) The Most Controversial Movie Of 2021. // UPROXX. March 9, 2021. Посетен на March 9, 2021.
 4. а б Sandler (2001)
 5. а б Lawrence, Derek. Zendaya to voice Lola Bunny in Space Jam: A New Legacy. // Entertainment Weekly. April 3, 2021. Посетен на April 3, 2021.
 6. 'Space Jam: A New Legacy' Shares Sneak Peek Featuring LeBron James in Tune Squad Jersey. // Посетен на 2021-03-04.
 7. Vanguardia (Mexico) (15 August 2011). "Regresan a la tv Bugs y Lola Bunny" Шаблон:In lang
 8. Bugs Bunny to Return in Direct-to-Video 'Rabbits Run'. // 2015-05-05. Посетен на 2020-10-12.
 9. Erickson, Hal (ed.) (2005). Television Cartoon Shows An Illustrated Encyclopedia, 1949 through 2003, 2nd edition, p. 105. McFarland & Co. ISBN 0786422556
 10. Dallas Morning News (17 September 2005). "'Beep-beep' gives way to yawn-yawn" Шаблон:Subscription
 11. WarnerMedia Upfronts: Cartoonito Launches on HBO Max with 20 Series. // Animation Magazine. February 17, 2021. Посетен на March 9, 2021.
 12. Lola Bunny Voice - Looney Tunes franchise. // Посетен на 2019-11-27.
 13. Anime Conji Announces Voice Actor Jessica DiCicco as Guest of Honor. // Anime News Network. March 22, 2013. Посетен на March 9, 2021.
 14. Scooby Doo & Looney Tunes Cartoon Universe: Adventure. // Посетен на 2019-11-27.
 15. „Looney Tunes: Rabbits Run“, http://www.imdb.com/title/tt4840666/, посетен 14 април 2021 
 16. Space Jam 2 Is Going to Be Gloriously Black as Hell. // Посетен на 2020-10-12. "Not to mention Lola Bunny is an icon, and we want her to get the glory she deserves. "
 17. 15 Slam-Dunk Facts About Space Jam. // 2018-09-20. Посетен на 2020-10-12. "Lola Bunny sashayed onto the scene with blonde bangs, a feminist catchphrase (“Don’t call me doll”), and impressive game on the court. It’s no wonder that audiences fell in love with her even before Bugs."
 18. EDT, Rocco Marrongelli On 7/27/20 at 4:07 PM. For Bugs Bunny's 80th birthday, here's a guide to all the "Looney Tunes" on HBO Max. // 2020-07-27. Посетен на 2020-10-12. "It's particularly notable that fan-favorite Lola Bunny (voiced here by Kristen Wiig) gets some time to shine in this series, after her breakout appearance in the movie Space Jam."
 19. Wilding, Robin. 25 Sexiest Cartoon Babes. // Animation Career Review, May 1, 2012. Посетен на March 16, 2018.
 20. 10 Weirdly Hot Cartoon Characters You Secretly Had A Crush On. // WhatCulture.com. July 22, 2014. Посетен на March 14, 2021.
 21. Atchison, Sean. Drawn To You: 15 Classic Cartoon Stars (You Were Totally Attracted To). // September 11, 2017. Посетен на January 17, 2018.
 22. Revealed: The cartoon characters the world gets off to • Datingroo US. // Посетен на 2020-10-12. "Lola Bunny is the world’s most searched for cartoon sex icon"
 23. Frishberg, Hannah. Oh, Marge! Americans are weirdly turned on by these cartoon characters. // 2020-08-21. Посетен на 2020-10-12.
 24. Study Reveals What Cartoon Characters Aussies Are Grossly Horny For & Of Course Shrek's On It. // 2020-09-12. Посетен на 2020-10-12.
 25. Defending 'Space Jam's Lola Bunny Because She Was A Flawed But Necessary Heroine. // Посетен на 2020-10-12. "For everything wrong with Lola, there are good things that even now are worth noting: She is confident. She is talented. She is witty."
 26. Kahan, Dan. The Fetishization of Space Jam: How Lola Bunny Led to Furries. // 2019-05-02. Посетен на 2020-10-12.
 27. 10 Best Romances From Childhood Cartoons. // 2020-02-11. Посетен на 2020-10-12. "This would allow the two some heated banter that was at one end playful to the historic rabbit and at another a genuine, refreshing challenge. Such a romance would be reignited in The Looney Tunes Show, as the two would experience a new relationship with a much more lively and vapid Lola Bunny that was still pretty cute and funny to watch."
 28. Goldman, Eric. The Looney Tunes Show: Bugs and Daffy's New Sitcom Life. // 8 May 2012. "Among the voice cast, you'll hear a couple of notable Saturday Night Live cast members. Kirsten Wiig plays Lola Bunny, a character first introduced in Space Jam, who gets a very different portrayal here. Said Cervone, "I like this Lola. I like this kind of Katherine Hepburn-esque, crazy but charming character. She's got a lot of layers to her and Kirsten does a phenomenal job.""
 29. Dapul, Motzie. 10 Excellent Cartoon Reboots That Surprised Fans. // 2019-01-17. Посетен на 2020-10-12. "One of the better character updates of this show was that of Lola Bunny, who had been introduced in the film Space Jam as little more than a sex object to give Bugs a love interest. As if in response to her first appearance, the Lola of this show is scatter-brained, strange, and incredibly off-putting, making her leagues more interesting and funny as a result."
 30. 'Looney Tunes: Rabbits Run' DVD Review. // 2015-08-04. Посетен на 2020-10-12.
 31. Game on! LeBron James balls out in 'Space Jam: A New Legacy' first look. // Entertainment Weekly. March 4, 2021. Посетен на March 5, 2021.
 32. New Space Jam photos send planet into predictable spiral of cartoon rabbit horniness. // AV Club. March 4, 2021. Посетен на March 5, 2021.
 33. Lola Bunny's desexualized "Space Jam 2" redesign sparks intense debate. // Newsweek. March 5, 2021. Посетен на March 5, 2021.
 34. Sandler, Kevin S.. Reading the Rabbit: Explorations in Warner Bros. Animation. Rutgers University Press, 1998. ISBN 9780813525389. Посетен на 27 November 2019.