Лудвик Флек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лудвик Флек
Ludwik Fleck
Роден
Починал

Националност Флаг на Полша Полша, Флаг на Израел Израел
Образование Лвовски университет
Медицина
Област бактериология, имунология, хематология
Работил в Университет „Мария Склодовска-Кюри“
Награди Офицерски кръст на Ордена на Възрждане на Полша
Титла професор
Членува в Полска академия на науките
Семейство
Баща Маурици Флек
Съпруга Ернестина Валдман
Деца Ришард

Лудвик (Людвик[1]) Флек (на полски: Ludwik Fleck) е полски-израелски микробиолог, философ, историк на науката, един от пионерите на социологията на познанието. Заедно с Рудолф Вайгл има значителен принос за овладяване на петнистия тиф във Лвов,[2] както и за въвеждането и развиването на концепцията за „мисловен колектив“ – важна концепция във философията на науката и логологията. Тя помага да се разбере как научните идеи се променят във времето подобно на по-късно въведеното понятие от Томас Кун за промяна на парадигмата и концепцията на Мишел Фуко за епистемата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 юли 1896 година в Лемберг (днес Лвов, Украйна). Израства в средата на културната автономия на австрийската провинция Галиция. През 1914 г. завършва полски лицей и се записва във Лвовския университет „Ян Кажимеж“, където получава медицинското си образование.

През 1920 става асистент на известния специалист по тиф Рудолф Вайгъл в университета в Лвов. От 1923 до 1935 г. Флек работи в отдела по вътрешна медицина в Лвовската многопрофилна болница, след което става директор на лабораторията по бактериология към местните социални власти. От 1935 работи в частната бактериологична лаборатория, която малко преди това е основал.

След нацистката окупация на Лвов, Флек, заедно със съпругата му Ернестина Валдман и синът им Ришард, са депортирани в еврейското гето на града. Флек продължава изследванията си в болницата и разработва ваксина от материал, извлечен от урината на болни от тиф пациенти. Германците научават за работата на Флек и през декември 1942 го арестуват заедно със семейството му и депортират във фармацевтичната фабрика „Лаокоон“, където да произвежда серум срещу тиф. На 7 февруари 1943 г. той и семейството му са отново арестувани и изпратени в концентрационния лагер Аушвиц, където задачата му е да диагностицира сифилис, тиф и други заболявания, използвайки серумни тестове. От декември 1943 до освобождението на Полша на 11 април 1945 Флек е задържан в концентрационния лагер Бухенвалд.

Между 1945 и 1952 г. работи като ръководител на Института по микробиология към медицинския факултет в Университета Мария Склодовска-Кюри в Люблин. През 1952 се мести във Варшава, където става директор на отдела по микробиология и имунология в държавния здравен институт за женско и детско здраве. През 1954 г. е избран за член на Полската академия на науките. Изследванията на Флек през тези година са посветени на въпроса за поведението на левкоцитите в ситуация на възпаление и стрес.

От 1946 до 1957 г. Флек публикува 87 научни и медицински статии в полски, френски, английски и швейцарски списания. През 1951 г. е отличен с националната награда за научни постижения, а през 1955 – с офицерски кръст на Ордена на полското възраждане.

През 1956, след претърпян инфаркт на миокарда и откритието, че страда от лимфосарком, Флек емигрира в Израел, където за него е разкрита позиция в Израелския институт за биологични изследвания.

Умира след повторен инфаркт на 5 юни 1961 г. в Нес Циона, Израел, на 64-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

В памет на Лудвик Флек през 1992 г. в САЩ е учредена ежегодната награда „Лудвик Флек“ за книги в областта на научно-технологичните изследвания.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Правилна транскрипция на личното име.
  2. T. Tansey (2014) Typhus and tyranny, Nature 511(7509), 291.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) Wojciech Sady, Ludwik Fleck, Stanford Encyclopedia of Philosophy
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ludwik Fleck“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Полша“         Портал „Полша          Портал „Медицина“         Портал „Медицина