Мавзолей костница на Априлци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мавзолей костница на Априлци
Местоположениеплощад „20-ти Април“
Копривщица,  България
АрхитектПантелей Цветков

Мавзолеят костница в чест на Априлци е мавзолей в центъра на град Копривщица, съграден да увековечи подвига на копривщенци и граждани от селата в региона по врене на Априлското въстание от 1876 година.

Около началото на XX век мястото, където днес се намира площад „20-ти Април“ е разчистено а строежа е започнал през 1926 година. Строителството е извършено от местни каменоделци, със средства на Ненчо Палавеев[1] и през 1928 г. е открита мавзолей костницата създадена по проект на арх. Пантелей Цветков.[2] Основен инициатор за построяването на костницата е благотворителното дружество „20 априлъ 1876 г.“.[3]

През 1883 година тленните останки на Тодор Каблешков са пренесени от Габрово и по-късно положени в тук. След време поради недобрите условия, костите на Тодор и Найден Попстоянов са изложени за поклонение в родния дом на Каблешков до 1996 година, когато по инициатива на родовия комитет на рода на Каблешков са тържествено препогребани в двора на храм „Успенѝе Пресветѝя Богоро̀дицы“.[4]

Отстрани на входа към погребалната камера и на църковния параклис над нея има поставени паметни надписи с имената на селата и въстаниците, участвали и загинали в освободителното дело.

Възпоменателен текст[редактиране | редактиране на кода]

Селата, взели участие въ възстанието на 20 Априлъ 1876 г. въ градъ Копривщица – Клисура, Старо Ново Село, Горно Киселере, Паничере, Елешница, Синджирлий, Царацово, Стрелча, Айваджикъ, Саръгьолъ, Ерелий, Красново, Дълги Геренъ, Строево.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rezervaciq.com. Паметник костница на Априлци. Посетен на 18 август 2021
  2. Citybuild.bg. Отбелязват 120 години от рождението на арх. Пантелей Цветков Посетен на 14 август 2021
  3. Мавзолей – костница. // koprivshtitsa-bg.com. Посетен на 28 декември 2022.
  4. Desant.net. Апостолът, който удари камбаната на свободата. Посетен на 10 септември 2021