Мавзолей костница в чест на Априлци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мавзолей костница в чест на Априлци
Koprivshtitsa 010.jpg
Местоположение площад „20-ти Април“
Копривщица,  България
Архитект Пантелей Цветков
Изграждане Обект на БТС Opoznai-bg.gif 75

Мавзолеят костница в чест на Априлци е мавзолей в центъра на град Копривщица, съграден да увековечи подвига на копривщенци и граждани от селата в региона по врене на Априлското въстание от 1876 година.

Около началото на XX век мястото, където днес се намира площад „20-ти Април“ е разчистено а строежа е започнал през 1926 година. Строителството е извършено от местни каменоделци[1] и през 1928 г. е открита мавзолей костницата създадена по проект на арх. Пантелей Цветков.[2]

През 1883 година тленните останки на Тодор Каблешков са пренесени от Габрово и по-късно положени в тук. След време поради недобрите условия, костите на Тодор и Найден Попстоянов са изложени за поклонение в родния дом на Каблешков до 1996 година, когато по инициатива на родовия комитет на рода на Каблешков са тържествено препогребани в двора на храм „Успенѝе Пресветѝя Богоро̀дицы“.[3]

Отстрани на входа към погребалната камера и на църковния параклис над нея има поставени паметни надписи с имената на селата и въстаниците, участвали в освободителното дело.

Възпоменателен текст[редактиране | редактиране на кода]

Селата, взели участие въ възстанието на 20 Априлъ 1876 год. въ градъ Копривщица – Клисура, Старо Ново Село, Горно Киселере, Паничере, Елешница, Синджирлий, Царацово, Стрелча, Айваджикъ, Саръгьолъ, Ерелий, Красново, Дълги Геренъ, Строево.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rezervaciq.com. Паметник костница на Априлци. Посетен на 18 август 2021
  2. Citybuild.bg. Отбелязват 120 години от рождението на арх. Пантелей Цветков Посетен на 14 август 2021
  3. Desant.net. Апостолът, който удари камбаната на свободата. Посетен на 10 септември 2021