Моята молитва (албум)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Моята молитва.

Моята молитва
Албум на Епизод
Издаден2012
ЖанрРок, Хардрок, Хевиметъл, Фолк метъл
Времетраене37 минути
Музикален издателЕпизод ЕООД
Пореден албум11
Езикбългарски
Хронология на Епизод
Народът на Дуло (2010) Моята молитва (2012) Аз съм българче (2017)

Моята молитва е единадесетият студиен албум на рок група Епизод, издаден през 2012 година. Състои се от 10 песни, които са по стихове на Христо Ботев, Стефан Стамболов, Владимир Висоцки, Александър Пушкин и Симеон Христов (баскитарист на групата), а две от тях са български народни песни с рок аранжимент. В албума участват като гост-изпълнители народните певци Даниела Величкова и Илия Луков, Звезди от група „Ахат“, цигуларят Никола Ваклинов и кавалджията Кирил Бележков.

Песни[редактиране | редактиране на кода]

  1. Моята молитва – 4:45
  2. Бащин съвет – 3:44
  3. Гугутка гука – 4:04
  4. Император – 2:27
  5. Еленко моме – 2:30
  6. Покаяние – 4:33
  7. Аз не обичам – 3:52
  8. Тука се родих – 3:58
  9. Зимна вечер – 3:23
  10. За прошка моля всички аз – 3:42

1. „Моята молитва“[1] Заглавната песен е по музика на Симеон Христов (баскитарист на групата, както и автор на музиката на почти всички песни) и по последните, неизползвани дотогава от „Епизод“ стихове на Христо Ботев от по-значимото му творчество. Започва и завършва с църковен хор – комбинация, получила преди време признание от британската медия ББС[2].

2. „Бащин съвет“[3] Това е първата песен на „Епизод“ по музика на Васил Бележков (китарист и клавирист на групата), както и първата по текст на българския революционер и държавник Стефан Стамболов. Тя е в неравноделния размер 11/8. След като музиката е завършена, Симеон Христов редактира оригиналния текст до съвременния му вариант в песента.

3. „Гугутка гука“ Тази народна песен, станала популярна в изпълнение на Гюргя Пинджурова, е записана в албума от народната певица Даниела Величкова (участвала и в предишни албуми на „Епизод“) и някои от почитателите на групата я помнят от филма „Завръщане“ на Симеон Христов (на който той е продуцент, сценарист и режисьор). В сегашния аранжимент са включени инструментите кавал (записан от Кирил Бележков, брат на китариста Васил) и цигулка (записана от Никола Ваклинов, познат ни като автор на песни от фестивала „Пирин фолк“ в началото на 90-те години).

4. „Император“ Песента е по музика на С. Христов и стихове на Радко Радков (1940 – 2009) – съвременен поет и драматург, който е автор на половината стихове в албума „Св. Патриарх Евтимий“, както и на песента „Аспарух – Земя завинаги“. Сюжетът отново е свързан с историческите събития от края на 7 век, а въпросният император от песента е самият Константин IV Погонат, който иска да прогони някакво „варварско племе“ от земите на Източната Римска Империя. Само че този народ си извоювал правото върху тези земи, където е и до днес, 13 – 14 века по-късно. В песента гост-певец е Звезди от група „Ахат“.

5. „Еленко моме“ Тази народна песен, която е част от репертоара на сестри Бисерови, в албума на „Епизод“ е изпълнена от Илия Луков. В записа са съчетани тежки метъл рифове с партии на народния инструмент тамбура, записани от китариста Васил Бележков.

6. „Покаяние“ Тази песен в оригинал се казва „И капает кровь“ и е по музика на Павел Колесник (певец на легендарната руска група Август[4]) и текст на Сергей Романов. По случай 30-годишния юбилей на група „Август“ са поканени различни групи да запишат техни песни в сборен албум и българската група „Епизод“ е една от тях. Българският текст е написан от Симеон Христов. „Епизод“ получава разрешение да включи тази песен и в своя албум.

7. „Аз не обичам“[5] Песента е по стихове на руския поет и актьор Владимир Висоцки (преведени на български от Румен Леонидов) и музика на С. Христов.

8. „Тука се родих“ Песента е по музика и текст на Симеон Христов и е аранжирана почти изцяло с партии на класическа китара.

9. „Зимна вечер“[6] Тази песен е по музика на С. Христов и стихове на Александър Пушкин, които всяко руско дете изучава още в ранна възраст. Написана е в неравноделния размер 9/8 и също е записана от народния певец Илия Луков.

10. „За прошка моля всички аз“[7] Песента е по музика на С. Христов и стихове на френския средновековен поет Франсоа Вийон, към които групата се завръща отново след близо 12-годишно прекъсване (от албумите „Молете се...“ и „Дошло е време“).

Рускоезична версия[редактиране | редактиране на кода]

През март 2013 г. албум със същото заглавие е записан и на руски език. [8] В изданието са включени част от тези 10 песни плюс някои от старите песни на групата като „Последен марш“, „Батак“, „Хаджи Димитър“, „О, Шипка!“, както и композицията „100 каба гайди“.[9]

В песента „Воспоминание“ гост-вокалист е Павел Колесник от група Август.

Изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

„Епизод“

гост-изпълнители

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]