Епизод (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Епизод
Създадена

Flag of Bulgaria.svg

София, България
Стил траш метъл
хеви метъл
фолк метъл
Активни години 1983
Уебсайт www.epizod.com
Членове Емил Чендов
Васил Бележков
Симеон Христов
Деян Александров
Бивши членове Драгомир Драганов
Панайот Керелезов
Димитър Аргиров
Росен Дойчинов
Васил Рангелов
Николай Урумов
Мирослав Гълъбов
Емил Тасев
Явор Александров
Стоян Петров
Иво Георгиев

„Епизод“ е българска рок група, създадена през 1983 година в София. Тя е сред първите метъл групи в България.

В началото „Епизод“ се подвизава в сферата на тежкия траш метъл, като взаимства текстовете си от произведения на френския средновековен поет Франсоа Вийон. Големия си пробив на българската музикална сцена групата осъществява с издаването на албума „Българският бог“ през 2002 година, приковавайки вниманието на слушателя със своите националистични възрожденски песни с текстове по българските класици Христо Ботев и Иван Вазов – дръзка смесица между тежка метъл музика, българска литература и история, подсилена с голяма доза патриотизъм. Много от песните са обогатени с женски и детски вокали, църковни хорове и много български фолклорни елементи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Рок група „Епизод” е създадена в читалище „Емил Шекерджийски” в София. Дълго време през групата с това име са се учили да свирят много рок музиканти. Барабанист от онова време е Панайот Керелезов. Той е барабанист и в момента, когато в групата пристигат Росен Дойчинов - клавишни, и Мирослав Гълъбов - китара. Те създават и първите няколко авторски песни по текстове на средновековния френски класик Франсоа Вийон. През есента на 1988 година в групата пристига и Симеон Христов - бас китара. От този момент нататък четиримата – Панайот Керелезов, Росен Дойчинов, Мирослав Гълъбов и Симеон Христов започват усилено да търсят певец[1].

През пролетта на 1989 година най-сетне подходящият човек е открит. Това е студентът Димитър Аргиров от Медицинската академия (артистичeн псевдоним Dimmi Argus). Този момент се счита и за рожден ден на групата, защото окончателно е комплектован съставът, който за кратко време печели много публика и прави своите първи професионални записи. На 18 юни 1989 година „Епизод” се явяват на втория национален рок фестивал в град Видин и печелят Голямата награда. Следват концерти в много градове на страната и участие в предаването „Рок око” на Националната телевизия.

Паметната за българския народ дата на раздялата с комунизма - 10 ноември, сварва „Епизод” на сцената на чителище „Емил Шекерджийски”. Малко след това „Епизод” официално се разделят със стария барабанист Панайот Керелезов. Това се случва на концерт в зала „Веселин Андреев” на 5 февруари 1990 година, като след първата част на концерта Керелезов става от барабаните и представя новия барабанист Стоян Петров, който завършва концерта. Групата продължава своите концерти в страната и през 1990 година прави концерт в зала „Универсиада” в София. Това е първият концерт след демократичните промени в България, събрал на едно място многохилядна публика и покрил европейските стандарти за масово зрелище. Следва силна изява на „Рок ринг” на стадион „Академик”. Там групата закрива най-голямото дотогава рок шоу в страната, като излиза на мотори със запалени факли. Кадри от тази изява са излъчени като репортаж в италианската „Рай дуе”. Малко след това английската телевизия Би Би Си заснема концерт на „Епизод” в Националния дворец на културата. С това завършва и първият период на групата, защото Росен Дойчинов, Мирослав Гълъбов и Димитър Аргиров емигрират в Холандия.

През 1991 година се завръща китариста Мирослав Гълъбов, който заедно със Симеон Христов решават да запишат старите песни на „Епизод”. Намерени са певецът Васил Калпачки, барабанистът Емил Тасев и китаристът Драгомир Драганов. Записан е албумът „Молете се” и промоцията му е в зала „Универсиада”. Мащабите на този концерт са невиждани дотогава в България. Използвани са църковен хор, балет, пантомима, сцената е на няколко нива. Този концерт е заснет от Българска национална телевизия и отразен от масовата преса със суперлативи.

През 1993 година групата остава без певец и композираният вече албум „Мъртвец сред мъртъвци” по текстове на френски поети от средновековието е изпят от китариста Мирослав Гълъбов, който година след това напуска групата. След пауза от 2 години, през октомври 1996 година „Епизод” продължава своята работа с новият певец Емил Чендов, който е певец на групата и до този момент. Следва реализацията на албумите „Респект” и „Дошло е време”.

През 2000 година „Епизод” започва качественно нов етап в своето развитие. Създадени са песни по стихове на националните поети Иван Вазов и Христо Ботев. Така на музикалния пазар през 2002 година излиза албума „Българският бог”. След този албум „Епизод” печелят многобройна и вярна публика. Концертират усилено в цялата страна. През 2003 година реализират албума „Мъжки песни”, който продължава традицията на „Българския бог” да съченава поезията на поети класици с рок музика и български фолклор. Включени са и разработки на три народни песни.

На 19 февруари 2004 година групата заснема свой концерт в НДК, от което прави своето първо DVD – „Епизод”. Там са включени всички песни от албумите „Българския бог” и „Мъжки песни”.В снимките участват ансамбъл „Гоце Делчев” с хореограф Асен Павлов, народната певица Даниела Величкова, гъдуларя виртуоз Росен Генков, тромпетиста Владимир Митин и гайдаря Борислав Кьосев. Това DVD е излъчено от БНТ за националния презник 3 март по канал 1 на 3 март 2004 година. В последствие го излъчват многократно големите кабелни телевизионни оператори. През лятото на същата година „Епизод” създават музиката на своята рок опера „Патриарх Евтимий” по текстове на Иван Вазов и Радко Радков. Предпремиерата на Рок операта е на 4 април 2004 година в античния театър в град Пловдив, а премиерата на възстановения дворец на българските царе на крепостта „Царевец” във град Велико Търново. Този спектакъл е заснет и на музикалния пазар излиза второто DVD на групата –„Свети патриарх Евтимий”. В тази продукция групата реализира още една своя мечта – включва в свята музика църковен хор.

През 2006 година „Епизод” реализират своя албум „Нашите корени”. През същата година „Епизод” получават и своето международно признание за постигнатото след 2000 година. Списания и вестници в Австрия, Канада, Полша, Аржентина ,САЩ и Германия анализират и дават отлична оценка на съчетанието рок музика – български фолклор – църковнослявянски ортодокс.

От 1 януари 2007 година България е член на Европейския съюз. На 3 януари 2007 година Би Би Си обявява „Епизод” за най-качествената българска рок група[2].

През 2008 г. групата издава албума "Старият войн". През април 2009 г. "Епизод" се разделя с китариста Драгомир Драганов и басиста Симеон Христов намира заместник в лицето на Васил Бележков (студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, София в класа по китара на Цветан Недялков) само няколко дни преди следващия им концерт. Първоначално Васил се присъединява само като гост-музикант, който да покрие концертите до края на юни 2009 г., но междувременно приема поканата да се присъедини като постоянен член на групата и да участва в следващия албум на "Епизод". През декември 2009 г. клавиристът Делян Георгиев (който е професионален оператор и е работил с хора като Люк Бесон) напуска групата и Васил Бележков продължава да работи и като клавирист, и като китарист. През лятото на 2010 г. барабанистът Стоян Петров се връща за кратко в "Епизод". В периода юли-декември 2010 г. групата изнася концерти с 4-ма барабанисти - Стоян Петров, Христо Гьошарков, Иван Цонков и Георги Варамезов.

През октомври 2010 г. е издаден албумът "Народът на Дуло". Този албум съвпада с 20-годишнината на групата и по този случай в него участват като гост-певци Звездомир Керемидчиев от "Ахат", Йордан Караджов от "Сигнал" и Филип Бръшков от "Команда 5". Има също и гост-композитор - музиката и текста на първата и последната песен са дело на Александър Алексиев-Хофарт, който е художник и обложката на албума е фрагмент от негова картина, изобразяваща кан Кубрат, седнал на трона си и синовете му около него.

През януари 2011 г. "Епизод" намират своя постоянен барабанист в лицето на Деян Александров.

През октомври 2012 г. излиза албумът "Моята молитва" (заглавната песен е по едноименното стихотворение на Христо Ботев). В него са вплетени типичните за групата български фолклор, църковно пеене и хеви метъл. В албума участват народните певци Илия Луков и Даниела Величкова, цигуларят Никола Ваклинов и кавалджията Кирил Бележков (по-младият брат на китариста Васил), отново участва и Звезди от "Ахат". В този албум Васил Бележков се изявява също и като композитор (на песента "Бащин съвет" по едноименното стихотворение на Стефан Стамболов), и като тамбурист (в народната песен от пиринския край "Еленко моме", изпята от Илия Луков). Освен стихове на Ботев и Стамболов в албума са включени и песни по стихове на руските поети Александър Пушкин и Владимир Висоцки, а една от песните е по текст на басиста Симеон Христов. В албума е включен и български вариант на песен на руската група "Август".

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Актуален състав[редактиране | редактиране на кода]

Бивши членове[редактиране | редактиране на кода]

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Видеография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.tvcoast.com/epizod/biography.html
  2. http://www.ipernik.com/novini/5339.html?page=14