Универсиада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за спортното състезание. За залата в София вижте Универсиада (зала).

Международна Спортна Универсиада
Информация
Универсиада в Общомедия

Универсиада е международно спортно състезание за спортисти от университетите, което се организира от Международната университетска спортна федерация (FISU). Името е комбинация от думите "университет" и "олимпиада". Универсиадата е известна, още като световни университетски игри или световни студенски игри.

Универсиадите са Лятна универсиада и Зимна универсиада. Организирането им започва през 1959 г., когато в Торино (Италия) е проведена Първата лятна универсиада.

В България са проведени 4 универсиади (2 летни и 2 зимни). Летните са през 1961 и 1977, а зимните - през 1983 и 1989 г. Домакин на всички тях е град София.

FISU[редактиране | редактиране на кода]

Флаг на FISU

Международната университетска спортна федерация (фр.: Fédération Internationale du Sport Universitaire (FISU); англ.: International University Sports Federation) координира дейността на над 100 национални университетски спортни федерации и организира летните и зимните Универсиади.

Седалището на FISU се намира в Брюксел (Белгия).

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Първите международни студентски игри са организирани през 1923 г. в Париж (Франция), по време на които се учредява Международна конфедерация на студентите (ICS). ICS организира до 1939 г. няколко световни студентски игри:

Дейността на ICS е прекъсната от Втората световна война.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1948 г. в Люксембург се създава FISU, но официалното учредяване на федерацията става на следващата година, по време на Международната унивеситетска спортна седмица в Мерано (Италия).

До 1957 г. FISU организира няколко международни спортни игри за страните от Западна Европа.

На последните игри френската федерация кани и представители на страните от Източния блок и е взето решение от 1959 г. международните студентски игри да се наричат "универсиади".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]