Нова вълна в британския хеви метъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Нова Вълна в Британския Хеви Метъл (абревиатура: НВБХМ) се появява в края на 1970-те години във Великобритания като реакция на упадъка на първата вълна метъл банди (виж Британска инвазия) като Deep Purple, Led Zeppelin и Black Sabbath. НВБХМ намалява блус звученето, повлияло върху първите метъл групи, увеличава темпото и прави звука по-тежък. Идеята не е да стана широко популярен – предназначен е предимно за феновете на метъла. Счита се за основател на повечето производни от метъла жанрове.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от прогресив рока (който набляга на музикалната сложност) и от пост пънка (който набляга на „странностите“ и иновациите) НВБХМ подчертава звука, скоростта, и точността. Игнориран от повечето критици във САЩ и Великобритания НВБХМ започва да доминира на хард рок сцената в началото и средата на 80-те. НВБХМ се характеризира с мощни акорди, бързи китарни сола и мелодични, извисяващи се вокали. Темите в текстовете често са вдъхновени от митологията и окултното.

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото[редактиране | редактиране на кода]

Първи представители на стила, които правят впечатление са групи като Angel Witch, Iron Maiden, Tygers of Pan Tang, Def Leppard, Motörhead, Blitzkrieg, Avenger, Sweet Savage, Girlschool, Saxon, Demon, Diamond Head, Samson и Tank. Имиджа на групи като Saxon (дълги коси, дънкови якета, кожи и вериги) ще стане синоним на хеви метъла като цяло. Фронтмена на Judas Priest Роб Халфорд допринася изключително много за този имидж, след като започва да купува сценичното си облекло от секс шопове.

Трябва да се отбележи, че през този период се създават стотици групи с изключително кратък живот. И докато по клубовете се търсят по-екстравагнадните и забележими групи, звукозаписните компании сякаш търсят по-посредствените. Това води до издаване на голям брой демо записи от тази ера, като липсата на информация в обществото за групите и жанра прави така, че тези записи придобиват колекционерска стойност. Албуми записани на учудващо ниска цена са продадени впоследствие за стотици долари. В някои случаи има издадено само по едно копие от даден запис.

Упадъкът[редактиране | редактиране на кода]

НВБХМ следва съдбата на много други музикални жанрове. Първо мнозинството от водещите музиканти не могат да продължат първоначалния си успех. Второ, суперзвездите все повече се отдалечават от жанра си и се приближават към хард рока. В средата на 80-те младите фенове на рока се насочват към групи от Лос Анджелис като Mötley Crüe и по-късно Guns N' Roses. Звуокзаписните компании също обръщат погледа на там, понеже тези групи им донасят легиони женски фенове. Така глем метъла става много по-доходоносен за тях по това време.

Въпреки това Iron Maiden и Def Leppard задържат успеха си. Голяма част от успеха на Def Leppard се дължи на това, че те се търсели предимно на американския пазар. За разлика от тях Maiden се придържат към по-традиционното хеви метъл звучене, което им спечелило голяма и вярна публика. Saxon и Venom също успяват да оцелеят след упадъка на НВБХМ.

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Групи като Saxon, Iron Maiden, Angel Witch и Venom, както и много по-малко известни групи оказват силно влияние върху американски банди от началото на 80-те като Slayer, Megadeth и в голяма степен Metallica. В ранните си години Metallica правят много кавъри на групи като Diamond Head, Motörhead и Blitzkrieg.

Възраждането[редактиране | редактиране на кода]

В края на 90-те и началото на 2000, интернет спомага за комуникацията между феновете не НВБХМ. Това довежда до едно възраждане на жанра. Окуражени от трибют банди много от оригиналните групи представители на НВБХМ се събират отново и поемат на успешни турнета.

Списък с групи, свирещи в този жанр[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]