Нощни вълци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Нощни вълци“
Информация
МотоСвоя история. Своя легенда. Свой път...
Езицируски
РъководителАлександър Залдостанов – „Хирургът“
Сайтnightwolves.ru
„Нощни вълци“ в Общомедия
Пресконференция в София

„Нощни вълци“ е първият и най-голям клуб на рокери (мотоциклетисти) в Русия. Създаден е от любители на рок музиката и мотоциклетите в края на 1980-те години в Москва.

Клубът поддържа тесни връзки с Владимир Путин и с властимащите в Кремъл и като цяло се смята, че се придържа към среди, които са свързани с руските националистически тежнения[1]. Според официалната електронна страница на клуба той се опира на православните традиции и членовете му се гордеят с историята на Русия[2].

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1983 г. в СССР започват да изнасят концерти рок-групи, забранени от официалната комунистическа власт. На концертите в Москва се събират хора от цялата страна, много от които пътуват с мотоциклети. Концертите се охраняват от т. нар. „любери“. Първите „нощни вълци“ са мотористи и любери, които защитават нелегалните рок-музиканти и други неформални противници на властта в СССР[3].

На 31 май 1989 г. за пръв път са подадени документи за официална регистрация на първия в Русия мотоклуб „Ночные волки – Night Wolves MC Russia“, със собствен герб и флаг на организацията. Властите не разрешават официална регистрация на клуба.[3]

Идеология[редактиране | редактиране на кода]

Според официалната страница на клуба, мотоциклетът е символ на свободата, а емблемата на клуба – символ на тяхната памет, вярност и чест. Те са горди със своето неопетнено минало и с руското си име.[2] Според странични наблюдатели, клубът заема ултранационалистически про-руски позиции и поддържа близки връзки с Кремъл и президента на Русия Владимир Путин.[4]

Посещение в България[редактиране | редактиране на кода]

На 30 юни и 1 юли 2016 г. мотоклубът посещава България.

Дейност в Украйна[редактиране | редактиране на кода]

Членове на „Нощни вълци“ воюват на страната на проруски бойци по време на Кримската криза и войната в Донбас. Блокират главните пътища в Севастопол[5] и участват в нападения на съоръжения за природен газ и срещу военноморския щаб в града[6].

Финансиране[редактиране | редактиране на кода]

Според твърдения в доклад от 2013 г. „Нощните вълци“ получават десетки милиони рубли (милиони евро) годишно от руското правителство[7]. През май 2015 г. руският опозиционер Алексей Навални твърди, че руското правителство е дало 56 милиона рубли (около 800 хил. евро) на организацията през предходната година и половина[8][9]. През октомври 2015 г. Нощните вълци получават дарение от 12 милиона рубли от руското правителство за изграждането на патриотичен младежки център в Севастопол, Крим[10].

Санкции[редактиране | редактиране на кода]

Канада[редактиране | редактиране на кода]

Канада добавя ръководителя на клуба Александър Залдостанов в списъка за санкции през февруари 2015 г.[11][12], а през юни същата година към този списък е добавен и самият клуб.

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2014 г., САЩ обявяват санкции срещу „Нощни вълци“[13] поради тяхното участие в нападения на газоразпределителна станция в Стриколкове и украинския военноморски щаб в Севастопол, както и поради набиране на бойци за войната в Донбас.[13]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Alsop, Harry (2 март 2014). "Meet the Night Wolves – Putin's Hell's Angels". The Telegraph (London)
 2. а б Официален сайт на клуба (рус.)
 3. а б История на клуба (рус.)
 4. Noack, Rick. An ultra-nationalist Russian biker gang is invading Europe, and Poland isn't happy // The Washington Post. 25 април 2015.
 5. Salem, Harriet. Ukraine: Night Wolves and unidentified military men seize key Crimea sites // The Guardian. 28 февруари 2014. Посетен на 1 май 2015.
 6. Parfitt, Tom. US slaps sanctions on Putin's biker gang over Ukraine // The Telegraph. London, 21 декември 2014.
 7. Pomerantsev, Peter. Forms of Delirium // London Review of Books, Vol. 35, No. 19. 10 октомври 2013. с. 5–7.
 8. Dolgov, Anna. Navalny: Russian Bikers Given Grants to Stage Anti-Western Shows for Kids // The Moscow Times. 6 май 2015.
 9. The Terrifying Kids Show Staged By Pro-Putin Bikers And Paid For By Taxpayers // Radio Free Europe. 5 май 2015.
 10. Russian Bikers and War Veterans Given Grants for Patriotic Youth Centers
 11. Expanded sanctions list, Regulations Amending the Special Economic Measures (Russia) Regulations Архив на оригинала от 2015-05-18 в Wayback Machine.
 12. Dyer, Evan. Alexander Zaldostanov, Russian biker, makes Canada's sanctions list // CBC News. 19 февруари 2015.
 13. а б Treasury Targets Additional Ukrainian Separatists and Russian Individuals and Entities // treasury.gov, 19 декември 2014.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]