Палат на парламента (Румъния)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Палат на парламента
Palatul Parlamentului
Palace Of Parliament Bucharest.jpg
Изглед през 2016 г.
Bucuresti location map.png
44.4275° с. ш. 26.0875° и. д.
Местоположение в Букурещ
Вид обществена сграда
Местоположение Flag of Romania.svg Букурещ, Румъния
Архитект 700 архитекти под ръководството на главния архитект Анка Петреску
Стил неокласическа архитектура
Изграждане 1984-1997
Етажи 12 + 8 подземни
Височина 84 м
Площ 365,000 m2
Палат на парламента в Общомедия

Палатът на парламента (на румънски: Palatul Parlamentului), наричан още Дом на народа (Casa Poporului) преди демократичните промени в страната, се намира в Букурещ, Румъния.

Считана е за втората по големина административна сграда в света, след Пентагона, с внушителните си размери: 270 м дължина, 240 м ширина, 86 м височина и 92 м под земята. Има 12 надземни нива и 8 подземни (4 от които са използваеми, останалите в различна степен на изграждане). Най-големият коридор в сградата е дълъг 150 метра, а най-голямата зала обхваща 2200 м2 и е висока 16 метра. Има 1100 помещения.

Груби оценки (по-точни са невъзможни, защото за построяването на сградата не са водени точни сметки, години наред румънската икономика работи почти само за нея) сочат, че са използвани около 1 милион кубически метра камъни от Трансилвания, повечето от Решица, 3500 тона естествен кристал за направата на 480 полилея, 1409 осветителни тела и огледала; 700 000 тона стомана и бронз за врати, прозорци и др.; 900 000 кубически метра дърво (над 95% румънско производство) за паркет и ламперии, включително дъб, бук, череша; 200 000 м2 килими (машините за тъкането им са внасяни в залите, защото размерите на килимите са огромни) и т.н.[1]

Сградата е построена върху един от малкото естествени хълмове в Букурещ („Дялул Спири“), който за целта на проекта е разрушен. Има легенди, че мястото, върху което е изграден Палата преди няколко века е било гробище, в което са погребвани хилядите загинали при чумна епидемия жители на Букурещ.

Строителството започва през 1984 г. В началото сградата е наричана Дом на републиката и е отражение на мегаломанското мислене на румънския диктатор Николае Чаушеску. Направена е по проект на румънски архитекти (участие са взели около 700 архитекти), а при строителството са използвани изключително румънски материали – дърво, мрамор, дялани камъни и др. Строежът е погълнал неимоверно количество пари (по съвсем приблизителни оценки 3,3 милиарда долара), които са буквално изгладувани от обикновените румънци. В строежа са участвали над 20 000 работници.

Именно по тази причина след демократичните промени през 1989 г. в страната се появяват напълно сериозни предложения сградата да бъде срината със земята. Надделява практицизмът и тъй като изпълнението на проекта е в твърде напреднала фаза, държавното ръководство на Румъния решава да запази и довърши построеното.

За да се осигури подходящ фон, на който да изпъкне величието на сградата, са съборени сградите в няколко от най-старите централни букурещки квартали. Срещу Палата е изграден просторен булевард с множество фонтани по средата, от двете страни на който има огромни сгради, използвани от различните министерства. По продължение на този булевард в същия помпозен стил са изградени жилищни блокове, които са били предвидени да приютят множеството държавни и партийни функционери от времето на Чаушеску (вероятно за да бъдат по-лесно контролирани и наблюдавани). След свалянето на диктатора през 1989 г. обаче част от тях остават недовършени и необитаеми и до днес. При официалното откриване на сградата през 1989 г. проектът е завършен едва частично. Към 2004 г. сградата е изградена на около 90%.

До 2004 г. официално се нарича „Дом на народа“. След като и румънският Сенат (горната камара на парламента) се премества да работи там (долната камара на парламента – Камарата на депутатите, провежда заседанията си там още от 1994 г.), започват да я наричат Палат на парламента.

Тъй като сградата има огромен брой зали, заседателни салони, кабинети и др., често се използва за провеждането на международни мероприятия.

Част от сградата е отворена за туристи, като има гидове, изнасящи беседи на по-разпространените езици, включително и на български.

Любопитни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • През 2001 г. там е сниман игрален филм, като интериорът на горен етаж е оборудван така, че да наподобява Ватикана. Фототапетите, изобразяващи различни религиозни сюжети и известни картини, стоят и до днес, но тези зали не са включени в туристическия маршрут.
  • Майкъл Джексън сбъдва мечтата на Чаушеско и се оказва първата публична личност, която поздравява румънския народ от голямата тераса на Палата на парламента. Българските туристически гидове и сайтове упорито налагат историята, че през 1999 г. Джексън допуска грешка, поздравявайки хилядите си фенове с „Добър вечер, Будапеща“. Въпросната визита на изпълнителя в Румъния (част от турнето HIStory) обаче е през 1996 г., и въпреки че микрофонът му е включен малко след като започва своя поздрав, от записите ясно се чуват думите „Обичам Ви Букурещ, Румъния. Обичам Ви толкова много“[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки и източници[редактиране | редактиране на кода]