Панде Ефтимов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Панде Ефтимов
Панде Ефтимов
български журналист и общественик

Роден
Починал
13 август 2017 г. (85 г.)

Панде Сотиров Ефтимов (на македонска литературна норма: Панде Ефтимов) е български журналист, поет и общественик от Северна Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Панде Ефтимов е роден през 1932 година в преспанското село Претор, тогава в Кралство Югославия[1]. Внук е на революционера от ВМОРО и ВМРО Панде Суджов. Панде Ефтимов завършва висшето си образование във Филологическия факултет на Скопския университет[2]. Открито се самоизявява като българин. През 1956 година той уведомява българските власти за откриването на Битолския надпис на цар Иван Владислав, като тайно носи лентата със снимките в българското посолство в Белград.[3] Участва в патриотични групи, целящи независимостта на Македония, заради което прекарва 7 години в затвора: между 1957 г. и 1961 г., както и от 1971 г. до 1974 г. След това отново е подложен на гонение от властите в Скопие. Работи като учител и журналист към скопския вестник „Народна просвета“. Принуден е да смени няколко професии, но не се отказва от идеалите си.[4] След 1986 година участва в процеса по формирането на ВМРО-ДПМНЕ.[5]

През 2001 година публикува две книги с поезия, отпечатани на български. Заради репресиите, роднините му са принудени да емигрират. През 2007 година той получава българско гражданство[6].

Умира на 13 август 2017 г. в София след продължително боледуване.[7][8]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
     Портал „Македония“         Портал „Македония