Петрохански проход

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Петрохан.

Петроханският проход
Петроханското водохранилище

Пѐтроханският проход, наричан разговорно Пѐтрохан, Гински проход, Берковски проход, Клисурски проход , е проход в Стара планина.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в седловина в Западна Стара планина между Чипровско-Берковската планина и планина Козница. Намира се на 1 410 m над морското равнище, има обща дължина около 20 km и е разположен на 30 km северозападно от София и на 25 km южно от Берковица[1].

Проходът е дълъг и с много завои, но с малък наклон, затова остава проходим и през зимата, даже и при ненапълно почистен сняг.

Петрохан е единственото място в Стара планина, където се среща редкият вид земноводно алпийски тритон.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пътят, свързващ северната и южната част на Западна България, осъществява шосейната връзка от София за Берковица и оттам за Вършец, Монтана, Лом, Видин. Проходът е използван още от римляните. През 1868 г. се прокарва шосейният път, където Петър Ангелов от Берковица построява хан. Най-използваното име за прохода е съчетание от името на собственика на странноприемницата, даваща възможност за почивки при изкачването на стръмния планински проход[1].

Тунел[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват планове отпреди 1990 година за изграждане на тунел под връх Петрохан, който би улеснил пътуването до Северозападна България и би подобрил транспортните връзки с Румъния. Евентуален тунел ще съкрати разстоянието от София до Видин със 100 km, а от него до Враца ще бъдат само 30 km. С напредването на проекта за втори мост над река Дунав при Видин проектът за тунел отново става актуален в контекста на Паневропейски коридор № 4. Финансирането му се планира като публично-частно партньорство[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Голяма енциклопедия България, том 9, Българска академия на науките, Информационен център "Българска енциклопедия, Книгаиздателска къща "Труд", София, 2012, с. 3400, ISBN 978-954-8104-31-9 (т.9)
  2. Строят тунел под Петрохан, в-к Стандарт, 24.03.2009