Полуготови спагети

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Полуготови спагети
ПроизходЯпония
СъздателМомофуку Андо
Създаден1958 г.
Основни съставкисупа, ю́фка
Полуготови спагети в Общомедия
Корейски полуготови спагети.
Чаша с приготвени полуготови спагети с говеждо место от Китай.
Рафтове с полуготови спагети в супермаркет.

Полуготовите спагети обикновено имат форма на сух блок и се продават заедно с пакет подправки вътре в опаковката. Консумират се сварени (варенето трае около 4 минути), а съществуват също и готови спагети в чаша, които могат да се консумират направо от опаковката (съществуват предимно в Китай и Тайван).

История[редактиране | редактиране на кода]

Полуготовите спагети са създадени от Момофуку Андо в Япония. Представени са за пръв път на 25 август 1958 г. от компанията на Андо, Nissin Foods, под името Chikin Ramen.[1] Неговите изсушени спагети имат по-дълъг срок на годност дори и от замразените такива. Всяко блокче полуготови спагети е предварително овкусено. По това време те се считат за луксозна храна, тъй като японските хранителни магазини обикновено продават пресни спагети за една шеста от цената на полуготовите.[2][3] Все пак, полуготовите спагети добиват огромна популярност, особено след като са рекламирани от Mitsubishi Corporation.[4] Първоначално набират популярност в Източна, Южна и Югоизточна Азия, където в днешно време са здраво вкоренени в местните култури на тези региони, а след това се разпространяват из цял свят.[5][6] Стремейки си към по-добро качество, производителите подобряват вкуса на полуготовите спагети, като добавят овкусяващ прах в отделно пакетче. През 1971 г. Nissin създава полуготовите спагети в чаша, към които може се добавя вряла вода, за да се сготвят. По-нататък са добавени изсушени зеленчуци в чашата, като така се създават по-завършена супа.

В днешно време, около 103 милиарда порции полуготови спагети се изяждат по света всяка година. Китай консумира 40 милиарда от тях (39% от световната консумация), Индонезия – 12 милиарда, Индия – 6 милиарда, Япония – 5,7 милиарда, а Виетнам – 5,2 милиарда. Сред държавите с най-голяма консумация на полуготови спагети на глава от населението са Южна Корея (74,6 порции), Виетнам (53,9 порции) и Непал (53 порции).[7]

Според японско обществено проучване от 2000 г., японците вярват, че най-доброто им произведение за 20 век са полуготовите спагети.[8]

По света[редактиране | редактиране на кода]

Полуготовите спагети се консумират във всяка страна по света и са една от най-консумираните храни в световен мащаб.

Всяка страна съчетава полуготовите спагети с традиционната си кухня.

Европа[редактиране | редактиране на кода]

Във всички европейски държави се консумират полуготови спагети от всякакъв вид, които могат да се открият във всеки супермаркет.

Вносът се извършва предимно от Азия, но са регистрирани и местни производства на полуготови спагети в Европа.

Азия[редактиране | редактиране на кода]

Китай е бързоразрастващ се пазар за полуготови спагети, като производството е съсредоточено върху по-качествен краен продукт. Доминиращи марки на китайския пазар са Ting Yi (康師傅) в Хонконг, Hwa-Long (華龍), Bai-xiang (白象).

Южна корея е най-големият консуматор на полуготови спагети в света. Доминиращи марки на пазара са Nong Shim company (хангъл:농심, ханджа:農心), която се внася и в България.

Полуготови спагети за първи път са били внесени в Северна Корея под формата на хранителна помощ от Южна Корея през 1990 г. През 2004 г. Южна Корея изпраща 600 хил. опаковки с полуготови спагети към северната си съседка. Местното производство на полуготови спагети в Пхенян започва през 2000 г. Доминиращи марки на Севернокорейския пазар са „kkoburang kuksu“ и „chŭksŏk kuksu“. Спагетите са популярни сред жителите на Пхенян, които са част от елита и могат да си ги позволят.

Доминиращи марки на индонезийския пазар са Supermi, Indomie и Sarimi. Индонезийците предпочитат силно ароматизирани полуготови спагети. Обичайният аромат на индонезийските полуготови спагети е пиле къри, лук и пилешко, говеждо кюфтенце и пиле Soto (индонезийска традиционна супа). Индонезийските полуготови спагети се приготвят с традиционни индонезийски подправки.

Доминиращи марки на тайландския пазар са dindin, Wai Wai, Yum Yum, Tom yum (ต้มยำ), Thai President Food (ไทยเพรซิเดนท์ฟูดส์). Тайландците обогатяват полуготовите спагети с повече витамини и минерали и намаляват съдържанието на вредни, повишаващи холестерола, съставки в своето производство. Поради новата, по-здравословна форма на производство на полуготови спагети в Тайланд, те се препоръчват от диетолозите като здравословна храна.

Във Филипините полуготовите спагети се консумират обикновено с лук, чесън, ориз, суши. Консумират се като всяко от трите ястия за деня.

Приготовление[редактиране | редактиране на кода]

Най-честият начин за приготвянето на полуготовите спагети е рамен. Това представлява супа с червен пипер, който е една от основните подправки в корейската кухня, соев сос, оцет и други сосове и подправки, а също и зеленчуци. Може да се яде студен или топъл. В Азия се продава готов Рамен в картонена кутия, който може да се яде направо от опаковката. Това прави този продукт много компактен и търсен в Азия и не само. В България и Европа се извършва внос на полуготови спагети рамен, като главни износителки са Китай и Южна Корея. В България има и местно производство на спагети, а южнокорейска компания се опитва да построи такива заводи в България. Проектите са в процес на изпълнение.

Хранителна стойност[редактиране | редактиране на кода]

Полуготовите спагети често се критикуват като незадравословна храна или джънк фуд.[9] Една порция от тях съдържа относително много въглехидрати и мазнини, но малко протеини, баластни вещества, витамини и макроелементи.[10]

Хранителна стойност за 100 гр. полуготови спагети

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Celia Hatton. The Eternal Life of the Instant Noodle // BBC, 28 септември 2018. Посетен на 10 март 2020.
  2. Beech, Hannah. Momofuku Ando // Time. 13 ноември 2006. Архивиран от оригинала на 2013-08-23. Посетен на 2020-03-09.
  3. Nissin Foods – About Us // 22 ноември 2018. Архивиран от оригинала на 2007-10-24. Посетен на 2020-03-09.
  4. Inventor of the Week Archive: Momofuku Ando // MIT.
  5. Burmon, Andrew. Instant Noodles Will Either Save the World or Ruin It // Inverse, 11 юни 2015. Посетен на 22 февруари 2018.
  6. Bartholomeusz, Rachel. Embrace the instant noodle // Special Broadcasting Service, 11 май 2016. Посетен на 22 февруари 2018.
  7. Global Demand for Instant Noodles // World Instant Noodles Association (WINA). Посетен на 9 май 2019.
  8. Japan votes noodle the tops // BBC News. 12 декември 2000. Посетен на 25 април 2007.
  9. Stay away from instant noodles to keep healthy // Consumers Association of Penang. Посетен на 7 декември 2012.
  10. Hope Ngo. CNN.com – Instant noodles a health hazard: report – February 23, 2001 // CNN, 23 февруари 2001. Посетен на 7 ноември 2012.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Instant noodles в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​