Прекмурско наречие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Прекмурски език
Prekmürski jezik
Страна Словения, Унгария
Регион Централна Европа
Брой говорещи 80 000
Писменост латиница
Систематизация по Ethnologue
-Индоевропейски
.-Славянски
..-Южнославянски
...-Западни
....-Словенски
.....→Прекомурски
Slovenian Dialects.svg
Карта на словенските диалекти.
Прекмурски език в Общомедия

Прекомурски език е бил наричан вендски (vend) в Унгария само по традиционални, и не на последно място, поради политически причини. Въпреки усилените опити в периода между двете световни войни за налагане на термините vendski, vendiski, хората говорещи езика са определяли своя език като словенски език (slovenski jezik).

Всъщност прекомурският е един от диалектите на словенския език, и той е най-големият и най-особеният му диалект. Диалектът най-много се говори в района Прекмуре (Prekmurje) в днешна Словения, затова официалното наименование на словенски е prekmurščina или prekmursko narečje. Последното наименование е възприето и от онези, които не го признават за език. В днешно време е познат и терминът панонски словенски език (panonska slovenščina), който не е общоприет, но сочи едновременно словенския характер и особеността на езика.

Районът Прекмуре е познат на вендски и като Prekmürsko, затова езикът е наричан и prekmürski jezik или prekmürščina, но този термин се употребява рядко.

Прекомурският се пада към панонската диалектна група, който има и собствен литературен език, говори се от словенците от Прекмуре и от унгарските словенци, наричани и венди. Прекомурският е особен поради своите характеристики сред южнославянските езици, но не е категоризиран като отделен южнославянски език. Независимо от обратните твърдения, говорещите прекомурски използвайки родния си език се самоопределят като словенци (slovenci), а не като венди, въпреки че когато говорят на унгарски доста унгарски словенци наричат себе си венди (vendek). Някои езиковеди като например Агощон Пал и Вилко Новак потвърждацат словенския характер на прекомурския, но поради неговата изолираност и стандартизация го смятат за станал самостоятален словенски диалект, тоест за език. Дори и в Словения говорещите прекомурски в голямото си мнозинство наричат езика прекомурски език, тоест prekmurščina.

Езикът следва да не се бърка с лужишкия език, който на немски също е наричан вендски (wendisch).