Прекмурско наречие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Прекомурски език)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Прекомурски (Prekmurščina, Prekmürščina, Prekmürski jezik)
Говори се в: Словения, Унгария, Австрия
Район:
Общ брой говорещи: 80 000
Ранглиста: Не е сред първите 100.
Класификация Индоевропейски
Славянски
Южен
Западен
Словенски Прекомурски
Официално положение
Официален език на:
Контролиран от:
Кодове на езика
ISO 639-1
ISO 639 – 2
SIL

Прекомурски език е бил наричан вендски (vend) в Унгария само по традиционални, и не на последно място, поради политически причини. Въпреки усилените опити в периода между двете световни войни за налагане на термините vendski, vendiski, хората говорещи езика са определяли своя език като словенски език (slovenski jezik).

Всъщност прекомурският е един от диалектите на словенския език, и той е най-големият и най-особеният му диалект. Диалектът най-много се говори в района Прекмуре (Prekmurje) в днешна Словения, затова официалното наименование на словенски е prekmurščina или prekmursko narečje. Последното наименование е възприето и от онези, които не го признават за език. В днешно време е познат и терминът панонски словенски език (panonska slovenščina), който не е общоприет, но сочи едновременно словенския характер и особеността на езика.

Районът Прекмуре е познат на вендски и като Prekmürsko, затова езикът е наричан и prekmürski jezik или prekmürščina, но този термин се употребява рядко.

Прекомурският се пада към панонската диалектна група, който има и собствен литературен език, говори се от словенците от Прекмуре и от унгарските словенци, наричани и венди. Прекомурският е особен поради своите характеристики сред южнославянските езици, но не е категоризиран като отделен южнославянски език. Независимо от обратните твърдения, говорещите прекомурски използвайки родния си език се самоопределят като словенци (slovenci), а не като венди, въпреки че когато говорят на унгарски доста унгарски словенци наричат себе си венди (vendek). Някои езиковеди като например Агощон Пал и Вилко Новак потвърждацат словенския характер на прекомурския, но поради неговата изолираност и стандартизация го смятат за станал самостоятален словенски диалект, тоест за език. Дори и в Словения говорещите прекомурски в голямото си мнозинство наричат езика прекомурски език, тоест prekmurščina.

Езикът следва да не се бърка с лужишкия език, който на немски също е наричан вендски (wendisch).