Присад (област Добрич)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Присад.

Тази статия е за селото в област Добрич. За другото българско село с това име вижте Присад (Област Бургас). За други значения вижте Присад.

Присад
Общи данни
Население423 души[1] (15 декември 2023 г.)
74,4 души/km²
Землище5,693 km²
Надм. височина231 m
Пощ. код9524
Тел. код05731
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ58414
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Генерал Тошево
Валентин Димитров
(БСП за България; 2015)
Кметство
   кмет
Стефан Огнянов Стефанов
Присад в Общомедия

Присад е село в Североизточна България. То се намира в община Генерал-Тошево, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Присад (Хашлъджа кьой) е село от състава на Община Генерал Тошево, област Добрич. Селото се намира на 3 км.от общинския център в посока село Петлешково, където е и Добруджански земеделски институт. Землището на селото е 5, 693 кв. км, а надморската височина е 253 м. Към датата на последното преброяване (2011 г.) в селото живеят по постоянен адрес 472 души и по настоящ 478. На територията на селото функционира Земеделска кооперация с Присад. Инфраструктурата не е поддържана, като от дълги години няма ремонтирани улици с изключение на площада пред кметството. През селото преминава Републикански път III-9002.

История[редактиране | редактиране на кода]

Източно от днешното село, на около 150 м е разкрит тракийски некропол от II –IV век. В най-стар писмен документ селото се намира през 1729 г. През осемнадесети век е отразено в oфициални турски документи на 11 места, като е записано под името Агачлъджа. През 1873 г. е включено в кааза Хаджиоглу- Пазарджик (дн. Добричка), отстои на 3 часа път, с 13 мюсюлмански къщи. Старото му име просъществува около два века като среща освен като Агачлъджа и като Хашлъджа кьой. Името се превежда като обилен на дърва, зелен. Някои българи от онова време споменават селото и като Агачица, което до голяма степен запазва корена му. От своя страна името Хашлъджа може да се преведе като „овощно дърво“, „присадка“, което кореспондира и с днешното му име. На 1. 10.1941 г. Общински съвет в с. Касъм предлага да се сменят турските имена с български. Така Хашлъджа е записано Присадово. По-късно, със Заповед 2192 от 27.06.1942 г. е решено селото да се нарече Присад.
Интересен факт от историята на селото е, че през 1928 г. в него е създадена група на ДРО (Добруджанска революционна организация). В Присад са се укривали нелегални ръководители на организацията. За известно време е работила  и незаконна печатница, чиято сграда е възстановена след 1944 г. и запазена до 70-те години на миналия век.
В днешно време селото не се различава по нищо от останалите села в този район на България. Основен поминък за местните е земеделието и животновъдството. В Присад функционира детска градина, в която над 20 деца пълноценно биват обучавани.

Селски събор[редактиране | редактиране на кода]

Селският събор се провежда ежегодно на четвърти октомври.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Кметове на селото

През 70 те години - пълномощник Илия Димов

  1. Гинка Павлова
  2. Божидар
  3. Стефан Стефанов
  4. Стефан Христов
  5. Севджан Исмаил Асанова

Видни личности

  1. Васил Павлов – дългогодишен председател на АПК

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]