Присад (област Добрич)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Присад.

Disambig.svg Тази статия е за селото в област Добрич. За другото българско село с това име вижте Присад (Област Бургас). За други значения вижте Присад.

Присад
Общи данни
Население 455 души[1] (31 декември 2020 г.)
80 души/km²
Землище 5,693 km²
Надм. височина 231 m
Пощ. код 9524
Тел. код 05731
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 58414
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   кмет
Генерал Тошево
Валентин Димитров
(БСП)
Кметство
   кмет
Присад
Стефан Христов
(ДПС)
Къща музей.jpg

Присад е село в Североизточна България. То се намира в община Генерал-Тошево, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Присад (Хашлъджа кьой) е село от състава на Община Генерал Тошево, област Добрич. Селото се намира на 3 км.от общинския център в посока Добруджански земеделски институт. Землището на селото е 5, 693 кв. км, а надморската височина е 253 м. Към датата на последното преброяване (2011 г.) в селото живеят по постоянен адрес 472 души и по настоящ 478. На територията на селото функционира Земеделска кооперация с Присад. Инфраструктурата не е поддържана, като от дълги години няма ремонтирани улици с изключение на площада пред кметството. През селото преминава Републикански път III-9002.

История[редактиране | редактиране на кода]

Източно от днешното село, на около 150 м е разкрит тракийски некропол от II –IV век. В най-стар писмен документ селото се намира през 1729 г. През осемнадесети век е отразено в oфициални турски документи на 11 места, като е записано под името Агачлъджа. През 1873 г. е включено в кааза Хаджиоглу- Пазарджик (дн. Добричка), отстои на 3 часа път, с 13 мюсюлмански къщи. Старото му име просъществува около два века като среща освен като Агачлъджа и като Хашлъджа кьой. Името се превежда като обилен на дърва, зелен. Някои българи от онова време споменават селото и като Агачица, което до голяма степен запазва корена му. От своя страна името Хашлъджа може да се преведе като „овощно дърво“, „присадка“, което кореспондира и с днешното му име. На 1. 10.1941 г. Общински съвет в с. Касъм предлага да се сменят турските имена с български. Така Хашлъджа е записано Присадово. По-късно, със Заповед 2192 от 27.06.1942 г. е решено селото да се нарече Присад.
Интересен факт от историята на селото е, че през 1928 г. в него е създадена група на ДРО (Добруджанска революционна организация). В Присад са се укривали нелегални ръководители на организацията. За известно време е работила  и незаконна печатница, чиято сграда е възстановена след 1944 г. и запазена до 70-те години на миналия век.
В днешно време селото не се различава по нищо от останалите села в този район на България. Основен поминък за местните е земеделието и животновъдството. В Присад функционира детска градина, в която над 20 деца пълноценно биват обучавани.

Селски събор[редактиране | редактиране на кода]

Селският събор се провежда ежегодно на четвърти октомври.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Кметове на селото

През 70 те години - пълномощник Илия Димов

  1. Гинка Павлова
  2. Божидар
  3. Стефан Стефанов
  4. Стефан Христов
  5. Севджан Исмаил Асанова

Видни личности

  1. Васил Павлов – дългогодишен председател на АПК

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]