Краище (област Добрич)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други населени места с името Краище.

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Област Добрич. За другото село с това име вижте Краище (Област Благоевград). За други значения вижте Краище.

Краище
Общи данни
Население 6 души[1] (15 юни 2020 г.)
0,147 души/km²
Землище 17,744 km²
Надм. височина 160 m
Пощ. код 9535
Тел. код 05735
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 39284
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   кмет
Генерал Тошево
Валентин Димитров
(БСП)

Краище е село в Североизточна България. То се намира в община Генерал-Тошево, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира на самата граница с Румъния. Интересно е да се знае, че когато е трасирана границата след подписване на Крайовската спогодба, тя е трябвало да мине през чертите на селото. С находчивост и настояване пред комисията границата е променена и запазва цялото село да остане на българска територия. Това е първата чупка по линията на границата, която е трябвало да бъде права линия от Дуранкулак до Силистра.

История[редактиране | редактиране на кода]

Данни за селото има от началото на 19 век. Тогаво то е било турски чифлик. След Руско-турската война от 1829 г. много българи от Южна България (Ямболско, Сливенско) както и от Котленско-Еленския Балкан са принудени да напуснат домовете си с частите на отстъпващите руски военни части. От това време са и първите заселници на с. Краище, което по това време носи името Хайдар Ениджа.

В началото на 20 век село достига своя разцвет като по това време има над 1000 жители. В селото живеят постоянно около 20 души.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В селото са живели само българи – православни християни.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В миналото културният живот е бил разнообразен, но сега по обясними причини вече е затихнал. Характерно за природата на селото е, че в близост до него, само на около километър, се намира микрояовир „Дрян“. Районът е подходящ за излети, риболов и ловен туризъм. Това е едно изключително красиво място, истински зелен оазис сред безкрайните добруджански полета. По склоновете край пътя водещ към язовира през 2008 г. започна залесяване на над 500 декара общинска гора по проект спечелен от общината по САПАРД

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]