Кардам (област Добрич)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кардам.

Disambig.svg Тази статия е за селото в област Добрич. За другото българско село с това име вижте Кардам (област Търговище). За други значения вижте Кардам (пояснение).

Кардам
Общи данни
Население787 души[1] (15 септември 2022 г.)
14,2 души/km²
Землище55,354 km²
Надм. височина198 m
Пощ. код9530
Тел. код05733
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ36467
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Генерал Тошево
Валентин Димитров
(БСП)
Кардам в Общомедия

Кардам е село в Североизточна България. То се намира в община Генерал Тошево, област Добрич.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Кардам се намира на 8 km от общинския център Генерал Тошево, на 32 km северно от областния център Добрич, на 83 km от Варна, на 507 km от столицата София и на 5 km от българо-румънската граница. Разстоянието до съседното село от румънска страна Негру Вода е 11 km. Географско положение: 43° 45' с.ш.; 28° 06' и.д.

История[редактиране | редактиране на кода]

В землището на селото има останки от антично селище. Открит е некропол с гробно съоръжение, изградено от големи каменни плочи, инвентар от римска керамика и монета от края на II в. Днес теренът, в който се намира некропола, е подложен на интензивна земеделска обработка и голямата част от по-ниските могили са напълно заравнени. През епохата на Първото българско царство, районът е бил сравнително гъсто заселен с неголеми селища, разположени по склоновете на малки дерета. През османския период селището е разположено южно от съвременното село Кардам. То е било богато, в развалините му са открити многобройни фрагменти от глазирана и луксозна керамика, акчета, малки украшения, две горели западноевропейски монети (грош на Сигизмунд Стари от 1529 г.). От същия период вероятно е и половината от западноевропейски двуръчен меч, открит в селото.[2]

Първите писмени сведения за селото също са от времето на Османската империя, около XVI в. Селото фигурира в турските архиви за вземане на данъци от местното население, което основно е било турско. Първото наименование на Кардам в архивите е Армаган Огли Коюсу. В долната част на сегашното село се е намирало друго – Абдул неби. Впоследствие селата променят имената си на Харманкуюсу (Армаанкуюсу) и Небикуюсу. През 50-те години на ХХ в. селата се казват Кардам и Яснец, и по-късно са обединени под едно име – Кардам.

Според запазените писмени свидетелства към 1929 година селището претърпява чувствително стопанско развитие, когато до него достига железопътната линия Добрич — Черна вода.[3]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Източно-православно християнство.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Селото е в рамките на Добричка област, община Генерал Тошево. Разполага с училище, детска градина, читалище, 6 частни хранителни магазина и 2 частни промишлени магазина.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Кардам е преобладаващо българско, над 90%. Основният поминък на населението е земеделие и животновъдство.

Културни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • В близост до Кардам се намира мястото, където е бил чифликът край границата, за който е писал писателят Йордан Йовков.
  • В селската църква през 1909 г. Дора Габе сключва граждански брак. Това е първото село, в което живеят родителите ѝ след пристигането си в България и преди да се роди Дора Габе.
  • В съседното село Йовково, кръстено на писателя, са погребани родителите на Йордан Йовков.

Паметникът в село Кардам е на един руски войник. Намира се в центъра на селото, на около 10 m от читалище „Пробуда“.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Събор в центъра на село Кардам, 50 дни след Великден, на Петдесетница.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Боян Тотев, Добри Добрев. ИЗДИРВАНЕ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТИ В ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО, НАИМ–БАН – АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОТКРИТИЯ И РАЗКОПКИ ПРЕЗ 2015 г. Изд. LV Национална археологическа конференция, стр.844
  3. Поле - вестник-ежедневник, временно заместващ спрения в. Куриер / Базарджик (Добрич): директор Ст. Иванов, бр. 6, 26 юни 1929, стр.2