Община Генерал Тошево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Община Генерал Тошево
Map of General Toshevo municipality (Dobrich Province).png
Общи данни
Област Област Добрич
Площ 982,24 km²
Население 15 268 души
Адм. център Генерал Тошево
Брой селища 42
Управление
Кмет Валентин Димитров
(БСП)
Общ. съвет 17 съветници
   ВСП (5)
   ГЕРБ (4)
   РБ (3)
   ЗЕМЕДЕЛЦИ И ДЕМОКРАТИ (3)
   ГОТ (2)

Община Генерал Тошево се намира в Североизточна България. Тя е сред съставните общини на Област Добрич.

Общината има 42 населени места с общо население 15 097 жители (01.02.2011).

Населени места[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Генерал Тошево е център на общината, разположен на 25 км. североизточно от гр. Добрич.

Селищата на общината са отдалечени на 40-70 км. от Черно море. Тя е втората по големина в рамките на Област Добрич. Разположена е в Североизточната част на Република България и попада в Североизточния район с център град Варна. Територията ѝ е 982,238 кв. км., което представлява 20,81 % от територията на област Добрич и 4,92 % от Североизточния район. По изготвения към 01.02.2010 година баланс на населението на община Генерал Тошево за 2009 г. жителите на общината по постоянен адрес са 18 661, а по настоящ адрес - 16 780 души. Само за град Генерал Тошево за 2009 година по постоянен адрес жителите са 8 026 души (8 131 през 2008 г.), а по настоящ адрес - 7 345 (7 490 през 2008 г.).

Общината има 40 села, като по-големите са Кардам, Спасово, Красен, Росица, Василево, Преселенци, Люляково.

На 5 км. от гр. Генерал Тошево се намира Институтът по пшеница и слънчоглед, основан през 1951 година. Той се специализира като национално изследователско учреждение по селекция на пшеница и слънчоглед и разработване на промишлени технологии за тези култури.

Общината притежава добри горски масиви. Общо горските територии са 70 хил. дка. Традиционен отрасъл е земеделието. Общо обработваема земя е 795 хил. дка. Основните култури, застъпени в общината, са зърнено-житните - пшеница, царевица, както и маслодайни - слънчоглед, рапица.

История[редактиране | редактиране на кода]

Миналото на Община Генерал Тошево не е изучено. Единствени исторически сведения за нейното минало са археологическите материали. Те не са многобройни, но дават основание да се твърди, че общината има богата история.

При с. Горица е намерена каменна брадва-чук с отвор за дръжка от каменно-медната епоха от VI-IV в. пр.н.е. При с. Спасово са открити останки от гетски селища. Също край Спасово при голямата могила е открито кръгло, каменно (навярно култово)тракийско съоръжение, свързано с вярата на траките и с издигането на слънцето в култ. От времето на гетите са намирани и други находки, като амфори с печати и др.

При с. Красен е открита колона и фрагмент от паметник с гръцки надпис и уникална слонова кост, която свидетелства за съхранението на вярата в тракийското божество Хероса. Ръката е с височина 11 см. и с пръстите си държи орех. Датира от VII-VI в. пр.н.e. В черупката на ореха има изображение на тракийски конник, който държи копие, насочено срещу мечка, която е изобразена реалистично. Тази находка е шедьовър на античното изкуство. Друга такава култова ръка обаче не е известна нито в нашата, нито в други страни. Уникатът е намерен при строеж на ледница. Заедно с него е разкрита трако-римска керамика. Това е основанието да се счита, че при Красен е имало селище от римската епоха.

В района на Преселенци, където се е намирала голяма римска крепост, е намерена фрагментирана тракийска мраморна оброчна плочка и бронзова статуетка на Херакъл. Статуетката е добре запазена. На нея е изобразен, явно по копие, голям гръцки герой,който извършил 12 подвига и си спечелил безсмъртие. В местността Юртлука край Люляково е намерена оброчна плочка на Херакъл, изработена от дребнозърнест мрамор с четвъртита форма. Въз основа на стиловите белези се предполага, че Херакъл край Люляково датира от края на VII-VI в. пр.н.е. Други източници посочват, че същият Херакъл е от периода II-III в.

От всички материали най-голям интерес представлява Каменната колона от VI в., употребена вторично. Върху трите и открити страни са нанесени рунически и други знаци. Колоната е намерена при с. Красен. Днес, за съжаление, тя се намира се в музея в Букурещ и като архитектурен детайл е публикувана отдавна от румънския учен В. Първан. Според начина на врязваните знаци те са нанесени на 3 етапа, но no форма те се разделят на 2 групи — знаци, които изобразяват геометрични фигури, и знаци, които означават букви от руническото писмо на номадските племена.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Друг важен приоритет на общината е икономическото развитие на района. Като типично земеделски край притежава добре развито селско стопанство и в по-малка степен промишленост. През последните години развитие получи хранително-вкусовата промишленост, свързана с преработка на селскостопанска продукция. Изградиха се малки и средни предприятия за производство на месни консерви, сирене, олио, колбаси и други. В по-слаба степен са представени машиностроенето, дървообработването и керамичната.

Община Генерал Тошево заема благоприятно положение на газопровода Русия-България. От четири години има приета програма за газификация на обекти с общинско значение и е в ход нейното изпълнение. Започнало е и газифицирането и в частни домове. За целта е учредено смесено дружество "Добруджа-газ" ООД с общинско участие.