Райска ябълка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Райска ябълка
PersimmonWatercolor.jpg
Caquier a la Ribera.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Ericales
семейство: Ebenaceae Абаносови
род: Diospyros Райска ябълка
вид: D. kaki Райска ябълка
Научно наименование
Уикивидове Diospyros kaki
L. f.
Райска ябълка в Общомедия

Райската ябълка (Diospyros kaki) е вид растение от семейство Абаносови (Ebenaceae).

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Райската ябълка произхожда от Китай и Япония. Ботаническото ѝ наименование идва от гръцки – „diospyros“, което означава „божествен огън“. В страните от Средиземно море и Америка е пренесена още през XVIII в., а в България – около 1935 – 1940 г. В България се отглежда по Черноморието и градовете Пловдив, Сопот, Карлово, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ивайловград, Сандански и Петрич и освен като райска ябълка, се знае и като „медовина“. Райската ябълка се отглежда предимно в субтропичния климатичен пояс. Повечето от сортовете издържат без повреди при температури до -20 °С. Цъфти късно през пролетта – през май. Дървото достига до 8 – 10 метра височина. Започва да дава плодове на 3 – 4 годишна възраст. Може да имат закръглена, закръглено-сплесната, овална или късо-конусовидна форма. Характерен признак е четириделната елипсовидна чашка, която след узряването остава на плода.

В средата на всеки месец ноември има събор на центъра на село Хрищени до Стара Загора по случай Празника на Райската Ябълка.

Химичен състав на плодовете[редактиране | редактиране на кода]

Плодовете на райската ябълка имат богат и ценен химичен състав. От микроелементите се съдържат калий (100 милиграма калий на 100 грама плод), магнезий, желязо, калций, фосфор, манган, мед. Витамините, които съдържа, са провитамин А, както и С, Р, В1, В2, Е и пектинови вещества. Съдържа също 13 – 19% глюкоза и в състава си има и органични киселини.

Плодовете на райската ябълка имат висока хранителна стойност. В зряло състояние количеството на захарта е 17 – 18%.

Лечебни свойства[редактиране | редактиране на кода]

В миналото плодовете на райската ябълка са били използвани при лечение на скорбут. Днес се използват предимно за лечение на настинка и кашлица, причинени от запушване на дихателните пътища с възпалителен секрет (за лечението се прави отвара от обвивката на плодовете), анемия и стомашно-чревни нарушения, малокръвие, разранени венци, диабет.

Налагането на компрес върху рани от месестата част на пресни плодове подпомага заздравяването им. Прахът, получен от стриването на изсушени листа на райска ябълка, се използва при кръвоизливи. Сокът действа отхрачващо. Голямото количество йод прави плодовете много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]