Рибарица (област Ловеч)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рибарица (Област Ловеч))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Област Ловеч. За другото българско село с това име вижте Рибарица (Софийска област).

Рибарица
Ribaritsa overview.jpg
Общи данни
Население 1064 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 216,112 km²
Надм. височина 577 m
Пощ. код 5720
Тел. код 06902
МПС код ОВ
ЕКАТТЕ 62579
Администрация
Държава България
Област Ловеч
Община
   - кмет
Тетевен
Мадлена Бояджиева-Ничева
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Рибарица
Пенка Ганева
(ГЕРБ)
Рибарица в Общомедия

Рибарица е село в Северна България. То се намира в Община Тетевен, област Ловеч, в близост до град Тетевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Рибарица се намира в старопланински район, в подножието на Стара планина в Тетевенския балкан, на 12 км от град Тетевен, 83 км югозападно от Ловеч и на 122 км североизточно от столицата София. Селото е разположено на бреговете на река Бели Вит.

История[редактиране | редактиране на кода]

Рибарица е провъзгласена за село 4 десетилетия след Освобождението. Още тогава ловешките, троянските и тетевенските първенци са се възхищавали на красотите на тази част от Стара планина, вкусвали са от пъстървата, гръмвали са по някой елен и глиган за домашен трофей. Тази форма на общуване може да се квалифицира като първата неорганизирана форма на туризъм. 1919 година младежи от туристическо дружество „Костина“ посещават красотите на Рибарица. Тогава се появяват излетници от туристическо дружество „Златен панег“ от град Луковит, които правят тридневен излет до Рибарица.

Започването на строителство на вили на територията на Рибарица от външни лица е признание за предимството и за развитие на туризма в национален мащаб, така също в признаване на курорта Рибарица. Строителството на вили започва от 1906 година, когато е построена и първата вила на директора на тетевенската банка Марин Ничев. През 1911 година е построена вилата на професор Жеко Спиридонов, на фамилия Дейкови, на Балабанови, Владимир Вазов.

Между юни 1940 и лятото на 1941 година в Рибарица функционира концентрационен лагер с около 100 затворници, които работят по строежа на шосето за Троян.[1]

На 8 март 2007 към Рибарица са присъединени обезлюдените села Горуньово и Брязово[2].

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Природен резерват „Царичина
  • Кървавото кладенче – на 3 километра от централния път на Рибарица по протежението на река Костина, се намира кладенчето, в което е измита отсечената от турците глава на Георги Бенковски.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на 25 май в местността „Костина“ се провежда тържество в памет на Бенковски. Честването включва зрелищна възстановка на трагичното събитие. Всяка година актьори пресъздават сцената на убийството на Бенковски и залавянето на другарите му. Особено интересно е скачането на Захари Стоянов в ледените води на реката. Той единствен успява да се измъкне от засадата. По чудо остава невредим и се насочва към Троян. Няколко денонощия мокър, гладен и изтощен до смърт се лута из горите край селото. Помага му само овчарят Иванчо, за което по-късно губи живота си. Неговите потомци живеят в Рибарица и днес. Захари Стоянов е заловен и арестуван край троянските колиби.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шарланов, Диню. История на комунизма в България. Том I. Комунизирането на България. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0543-4. с. 394 – 395.
  2. Решение №139 на Министерски съвет. Държавен вестник, бр. 24 от 20 март 2007

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]