Рокфелеров университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рокфелеров университет
Rockefeller University
Rockefeller University.JPG
Девиз Scientia pro bono humani generis (латински),
Науката в полза на човечеството
Основаване 1901
Вид Частен университет
Финансиране 1,65 млд. долара (2013)
Президент Марк Тесие-Лавин
Местоположение Манхатан, Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ
Уебсайт Rockefeller.edu
Рокфелеров университет в Общомедия

Рокфелеровият университет е частен университет, разположен между 63-та и 68-ма улици по продължение на Йорк-авеню в Манхатън, Ню Йорк.

Университетът се специализира основно в областта на фундаменталните изследвания в сферата на биомедицината и предлага както висше професионално, так и следвузовско образование. Основан е през 1901 г. от нефтения магнат и филантроп Джон Рокфелер като Рокфелеров институт за медицински изследвания (до 1965).

Сегашният президент е сър Пол Нерс. С дейността на университета са свързани 23 Нобелови награди.

Университетът е място на много важни научни открития. Например в него е установено, че ДНК наследствеността има химична основа, доказали са че вирусите могат да предизвикват ракови заболявания, основали са съвременната област клетъчна биология, изучавали са структурата на антителата, разработили са лечението [[метадон] за употребявалите хероин, разработили са високоактивна антиспин лекарствена терапия, а също са открили хормона лептин, регулиращ енергетичния обмен[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 1970-те год. на Рокфелер се удава възможността да привлече няколко видни учени в областта на хуманитарните науки, преди всичко Сол Крипке, известен логик, философ на езика, и продължител на работите на Лудвиг Витгенщайн. Съвсем неотдавна, негови професори станаха лауреати на Нобеловата награда за физиология или медицина за 1999, 2000 и 2001 г., и Нобеловата награда за химия за 2003 г.

Нобелови лауреати[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Chernow, Ron. Titan: The Life of John D. Rockefeller, Sr., London: Warner Books, 1998.
  • Hanson, Elizabeth. The Rockefeller University Achievements: A Century of Science for the Benefit of Humankind, 1901—2001. New York: The Rockefeller University Press, 2000. ((en))
  • Rockefeller, David. Memoirs, New York: Random House, 2002. ((en))

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]