Ружа Делчева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българската актриса. За революционерката от ВМОРО и сестра на Гоце Делчев вижте Руша Делчева.

Ружа Николова Делчева
българска актриса
Ружа Николова Делчева 
Ружа Делчева при представянето на спектакъла „Хъшове“ в Берлин, 1941 г. Източник: ДА „Архиви“
Родена: 2 август 1915 г.
Починала: 26 ноември 2002 г. (87 г.)

Ружа Николова Делчева е българска актриса. Член на Съюза на артистите в България и негов председател от 1968 г.[1] до 1970 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ружа Делчева е родена на 20 юли 1915 г. в Стара Загора. Учи актьорско майсторство в Драматичната школа на Народния театър от 1935 до 1937 г. при Н. О. Масалитинов. Завършва Държавната театрална школа при Народния театър (1936 г.). От 1938 г. е в състава на Народния театър. Тя създава образи на сцената и на големия екран, които влизат в златния фонд. Ружа Делчева играе Маша от „Три сестри“, Костанда от „Свекърва“ на Страшимиров, Регина от „Лисичета“ на Лилиан Хелман, Беатриче от „Херцогинята от Падуа“ на Оскар Уайлд.

Остават незабравими и ролите ѝ в режисираните от Хачо Бояджиев телевизионни мюзикли „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников (мадам Злата) и „Зех тъ, Радке, зех тъ!“ по Сава Доброплодни (баба Марта). На 24 януари 1969 година е обявена за „Почетен гражданин на Стара Загора“[2].

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Играе във филмите:[3]:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сайт на САБ
  2. Почетни граждани на Стара Загора
  3. В сайта Българско кино