Ружинци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ружинци
Общи данни
Население 801 души[1] (15 юни 2020 г.)
37,1 души/km²
Землище 21,597 km²
Надм. височина 181±1 m
Пощ. код 3930
Тел. код 09324
МПС код ВН
ЕКАТТЕ 63255
Администрация
Държава България
Област Видин
Община
   кмет
Ружинци
Александър Александров
(ГЕРБ)

Ру̀жинци е село, разположено в Северозападна България, то е административен център на община Ружинци, област Видин.

География[редактиране | редактиране на кода]

Община Ружинци се намира в Северозападна България, област Видин. На северозапад граничи с община Димово, на изток и на юг с община Брусарци /област Монтана/, а на югозапад и запад с община Чупрене и Белоградчик.

През територията на общината преминава река Лом.

От общата площ на общината земеделската земя обхваща 182 909 дка, обработваема земя е 144 607 дка, водни площи – 4339 дка, горски територии – 38 676 дка, урбанизирана територия – 5274 дка.

Важно значение за развитието на с.Ружинци като център на общината е неговото транспортно – географско положение. Селото е разположено на главен път Е 79 Граница Румъния – о.п. Видин – Монтана – Враца – София – Граница Гърция, част от трансевропейски коридор №4. Центърът на общината отстои на 54 км от гр. Видин, на 43 км от гр. Монтана.

В северната част на общината преминава железопътната линия Видин – София. На територията на общината се намира гара Дреновец, която има транзитен характер. Друга жп връзка на общината със страната е Гара Орешец, която се намира на 10 км от с.Ружинци.

На територията на общината има 3 язовира в землищата на селата: Гюргич, Дражинци и Дреновец, и два микроязовира в селата: Гюргич и Бело поле. Единствената река, която преминава през територията на общината е река Лом.

Селското стопанство е важен отрасъл на общинската икономика, за което съществуват и добри почвено-климатични условия. Към благоприятните фактори следва да се отнесе и наличният поземлен ресурс – 77,6% от територията са земеделски земи, като 86,3% от тях са обработваеми.

На територията на общината функционират няколко производствени предприятия, но като цяло по-голяма част от фирмите, работещи в общината, са малки и в сферата на търговията.

Съхраненото фолклорно наследство и красива природа в общината се отчитат като важни предпоставки за развитието на опознавателен, риболовен, селски и екологичен туризъм. На територията на Община Ружинци в близост до с. Дреновец се намира основаният пред ХІ век Добридолски манастир.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1925 година толстоисти основават колония в Ружинци, наемайки държавни земи. Тази група се стреми да използва в общуването си езика есперанто. Прави и неуспешни опити да продава продукцията, оставяйки я на пазара и разчитайки купувачите сами да се обслужват и да оставят пари за взетата стока. Създават своя кооперация за производство на безалкохолно вино, искайки да пропагандират въздържателството, но не срещат подкрепа сред местните жители, които през 1928 година ги изгонват от селото.[2]

През 1955 година към Ружинци е присъединено съседното село Белоптичене.


Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Ани Илков (роден на 11 януари 1957), филолог и поет
  • Валери Еличов – актьор в ДТ „Адриана Будевска“ – Бургас. Изиграл многобройни и запомнящи се роли и в Драматичния театър " Йордан Йовков" – Добрич и в киното. Поет и бард.
  • Димитър Илиев – роден 1935 г. – музикант, диригент и композитор, починал 2009 г.

Други[редактиране | редактиране на кода]

На 15 юли 1944 г. селото е бомбардирано от англо-американската авиация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Груев, Михаил. Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те – 50-те години на XX век. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0450-5. с. 46 – 47.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]