Дреновец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Северозападна България. За близкия язовир вижте Дреновец (язовир).

Дреновец
Общи данни
Население 1 359 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 59,468 km²
Надм. височина 123 m
Пощ. код 3920
Тел. код 09323
МПС код ВН
ЕКАТТЕ 23672
Администрация
Държава България
Област Видин
Община
   - кмет
Ружинци
Александър Александров
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Дреновец
Борислав Лозанов
(БСП)

Дрено̀вец е село в Северозападна България. То се намира в община Ружинци, област Видин.

География[редактиране | редактиране на кода]

През селото минава река Лом, а близо до него е и жп мостът над нея. На север има възвишение, покрито с широколистна гора, където е местността Долът и пчелините на дреновчани. Често срещани са дряновите дървета, откъдето идва и името на селото. Оттатък възвишението е река Дунав. На юг, на отсрещната страна на реката, се намират лозята на местните хора. За да ги стигнат, стопаните им минават през бродове, като ползват кокили /които наричат щули/.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на Дреновец се появява в турски и австрийски архиви от 18-и век. Местните родове са дълголетни.

При избухването на Балканската война в 1912 година 1 човек от селото е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[1]

Колониите от потомци на дреновчанските родове са разпръснати из цялата страна. Най-многобройни са в София, Видин, Монтана и Лом. Има дори в Пловдив и Сливен.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Основната религия в Дреновец е християнството. Има хубава църква.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на 1 май е панаирът на селото. На този ден обикновено на трапезата има агне. Дреновец има футболен отбор в А Окръжна футболна група – ФК „Дреновец“. В местността Долът, закътан в гората, има живописен манастир.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Язовир „Дреновец“ е най-големият язовир в областта. Открит е през лятото на 1969 г. с името „Евгени Михайлов“. Това е единствената жертва на Дреновец от антифашистката съпротива. Язовирът е на запад от Дреновец, на по-високо от селото място. След десетилетия от появата му пластовете под селото са оводнени силно и подпочвената влага избива в основите на къщите.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Дреновец
  • Илия Гечев – помощник на капитан Кръстю по време на въстанието на селяните в Северозападна България от 1850 г. Тежко ранен в боя при с. Хасанова махала /Динково/, бил укрит и излекуван в родното си село Чорлево /дн. в състава на с.Дреновец/.[2]
  • Петко Петков (1827-1897), кмет на Видин3.
  • Евгени Михайлов Лозанов – роден на 20 април 1914 г. в с. Дреновец. Като ученик в търговската гимназия във Фердинанд (Михайловград) е приет за член на РМС и привлечен в ремсовото ръководство в училището. През 1934 г. взема участие в организирането на масова ученическа стачка в гимназията, която продължава 10 дни. Евгени е задържан и бит в полицията, а училищните власти го изключват. Той прави опит да емигрира в Югославия, но е заловен и откаран в полицията във Враца, където е инквизиран, съден, но бива оправдан. Изключен е обаче завинаги от всички училища в страната. Като войник в Плевен през 1936 г. участва във войнишки протест против лошата храна, заради което е хвърлен в карцер. Злодеите му нанасят такъв побой, че той е парализиран и на 3 април 1937 г. умира в армейската болница в София.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 844.
  2. Д. Маринов, Политически движения и въстания в Западна България – сб.НУНК, кн.2 1890, с.96

3. Г. Вълчев, Видинските кметове, 1878-1944, 2003.