Руска църква (Букурещ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Руска църква.

„Свети Николай Чудотворец“
„Sfântul Nicolae“
Изглед към църквата през 2006 г.
Изглед към църквата през 2006 г.
Карта Местоположение в Букурещ
Вид на храмаправославна църква
Страна Румъния
Населено мястоБукурещ
РелигияРумънска православна църква
ЕпархияБукурещка архиепископия
Изграждане1909 година
Статутдействащ храм
Сайтparaclisuluniversitar.ro
„Свети Николай Чудотворец“ в Общомедия

Църквата „Св. Николай Чудотворец (на румънски: Biserica „Sfântul Nicolae“; на руски: Церковь „Святого Николая Чудотворца“) e православна църква в Букурещ. В началото на 20 век е построена и използвана от руската общност в румънската столица, поради което църквата е известна и до днес сред гражданите на Букурещ като Руската църква (на румънски: Biserica Rusă). Храмът е зачислен към Букурещкия университет и служи като място за молитва на студентите от университета, подари което е позната още и като Университетската църква (на румънски: Biserica studenţilor).

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за построяването на храма в румънската столица е била на руския посланик Михаил Гирс. Строителството на храма е започнато през 1905 година и е струвало 600 000 златни рубли. Необходимите средства за градежа са дадени от император Николай II, поради което църквата е наречена на Св. Николай. Проектът е дело на В. Преображенски. Църквата е осветена на 8 декември 1909 година. По време на Първата световна война, малко преди окупацията на Букурещ от войските на Централните сили (6 декември 1916), църквата е затворена. Цялата ценна църковна утвар е превозена първоначално в Яш, а след това в Петроград.

След края на войната руската общност ремонтира църквата. Богослуженията са възобновени през 1921 година. През 1934 съветските власти предават православния храм на студентите и преподавателския състав на Букурещкия университет под юрисдикцията на Румънската православна църква. На 5 май 1947 година църквата е върната на Руската православна църква, която ремонтира храма през 1948 година. През 1957 година Руската църква отново е предадена под юрисдикцията на Румънската православна църква, а храмът отново е снова ремонтиран и осветен през 1967 година. През 1992 отново е университетски параклис към Букурещкия университет. В резултат на земетресението през 1977 на камбанарията на храма се образува голяма пукнатина. Сградата е укрепена и ремонтирана едва през 2000 година.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Каменната църква е построена в псевдоруски стил. Храмът има седем купола, които първоначално са били покрити със злато. Църквата има квадратна форма. Дължината на храма е 19,6 метра, ширина — 18,4 метра, и се издига на височина от 19 метра. Декорираният вход на храма се намира в северозападния ъгъл. В храма е поставен резбован позлатен иконостас, по подобие на този в църквата „Дванадесетте апостоли“ в Московския кремъл. Иконите по олтара са изрисувани от Виктор Васнецов. Интериорът на Руската църква е изографисан във византийски и атонски стил.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]