Света Троица (Метеора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Света Троица.

„Света Троица“
Αγίας Τριάδος
Карта Местоположение
Вид на храмаправославен манастир
Страна Гърция
Населено мястоМетеора
РелигияЦърква на Гърция
ЕпархияСтагийска и Метеорска
Изграждане1438 г.
Статутдействащ мъжки манастир,
паметник на ЮНЕСКО
„Света Троица“ в Общомедия

„Света Троица“ (на гръцки: Μονή Αγίας Τριάδος) е един от шестте действащи православни манастира на Метеора. Разположен е върху скала, която се извисява на 400 метра височина над долината на река Пинос, югоизточно от манастира „Русану“ и северозападно от манастира „Свети Стефан“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Няма достоверни източници за времето на основаване на манастира. Според манастирските хроники манастирът е бил основан от монах на име Дометиос през 1438 г. Първото историческо споменаване на манастира „Света Троица“ е заедно с Големия Метеор, в грамота от 1362 г., издадена от епирския деспот Симеон Урош Палеолог. [1]

През 1925 г. при управлението на игумена Никандър в скалата са издълбани 140 стъпала, които след пътеката в подножието извеждат до манастира.

Главна църква (католикон)[редактиране | редактиране на кода]

В северозападната част на манастира се намира католиконът (главният храм), посветен на Света Троица. Главният храм е построен през 1476 г., видно от надпис на южната фасада. Това е малка кръстокуполна църква във византийски стил, с две колони и нисък купол, състояща се от неф, притвор и ризница. Църквата е преустроена през 1689 г. и за първи път е изписана през 1692 г. През 1741 г. е повторно изписана от братята Антоний и Николаос.

Други сгради[редактиране | редактиране на кода]

На входа на манастира се намира изсеченият в скалата неголям храм, посветен на Свети Йоан Кръстител, построен и изписан през 1682 г. от монаха Никодим. Освен двете църкви на територията на манастира са разположени и трапезария, кула с лебедка, килии, цистерни за вода и складови помещения.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Проватакис, Теохарис: Метеора. История на манастирите и монашеството, изд. „Михалис Тубис“, Атина, с.54-58.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Проватакис, Теохарис: Метеора. История на манастирите и монашеството, изд. „Михалис Тубис“, Атина, с.54