Русану (Метеора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Манастир Русану
Μονή Ρουσάνου
Grece meteores roussanou.jpg
Greece relief location map.jpg
39.7217° с. ш. 21.6321° и. д.
Местоположение в Гърция
Вид православен манастир
Местоположение Метеора, Гърция
Изграждане 1388 (1545)
Съвременен статут действащ женски манастир,
паметник на ЮНЕСКО UNESCO logo.svg
Съвременно състояние отворен за посещения
Манастир Русану
Μονή Ρουσάνου
в Общомедия

Манастирът Русану (на гръцки: Μονή Ρουσάνου), известен и под името Света Варвара, е един от 6-те действащи православни манастири на Метеора. Разположен е върху отвесна скала, югозападно от манастира Преображение Господне (Великия метеор), между манастирите Варлаам и Света Троица.

История[редактиране | редактиране на кода]

Няма сигурни данни за произхода на името на манастира. Предполага се че името Русану или Русано е по името на основателя на обителта, който се наричал Русанос. Според други, първият ктитор бил от селището Росана в Тесалия, и затова и манастирът бил наречен Русану. Според непотвърдени исторически извори, манастирът е изграден през 1388 г. от йеромонасите Никодимос и Венедиктос. Със сигурност обаче 165 години по късно манастирът бил ремонтиран, а старите рухнали сгради - възстановени, от двама братя йеромонаси - Максимос и Йоасаф от Янина, които се заселили на скалата и през 1545 г. построили и нов храм, посветен на Преображение Господне.[1]

Сцената Успение богородично с надпис за изписването на храма

Манастирът неколкократно е опустошаван. Част от неговите реликви днес се съхраняват в манастира Преображение Господне (Великия Метеор). По време на Гръцко-турската война през 1897 г. зад стените на манастира намират убежище част от жителите на околните селища. През 1897 г. са изградени два дървени моста за достъп до манастира, които заменят въжените стълби. През 1936 г. дървените мостове са заменени с настоящите масивни мостове, изградени със средствата на г-жа Дафни Бака от селото Кастраки. През 1940 г. манастирът е напуснат от монасите и запустява. През 1950 г. старицата Евсевия от Кастраки сама поема грижите по запазване на манастира; след смъртта и през 1971 г. манастирът е затворен поради лошото му техническо състояние. През 1980-те години е реставриран от Гръцката археологическа служба, и манастирът възобновява дейността си като женски манастир, заради което като получава второ име – "Света Варвара".

Главна църква (католикон)[редактиране | редактиране на кода]

Централният храм (католикон) на манастира е посветен на Преображение Господне. Църквата е кръстокуполна от атонски тип, с притвор. Изписана е през 1560 г. от неизвестни иконописци от Критската школа, с помощта на игумена Арсений, за което споменава изричен надпис на източната стена. Стенописите са запазени в добро състояние, независимо от изминалите над 400 години.

Посещения[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е отворен за туристически посещения:

  • през лятото – от 9:00 до 18:00 ч.
  • през зимата – от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без сряда.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Проватакис, Теохарис: Метеора. История на манастирите и монашеството, изд."Михалис Тубис", Атина, с.50

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Проватакис, Теохарис: Метеора. История на манастирите и монашеството, изд."Михалис Тубис", Атина, с.50

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]