Варлаам (Метеора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Варлаам.

Манастир Варлаам
Μονή Βαρλαάμ
Moni Varlaam BW 2017-10-07 09-19-06.jpg
Greece relief location map.jpg
39.7142° с. ш. 21.6269° и. д.
Местоположение в Гърция
Вид православен манастир
Местоположение Метеора, Гърция
Изграждане ХІV в. (ХVІ в.)
Съвременен статут действащ мъжки манастир,
паметник на ЮНЕСКО UNESCO logo.svg
Съвременно състояние отворен за посещения
Манастир Варлаам
Μονή Βαρλαάμ
в Общомедия

Манастирът „Варлаа̀м“ (на гръцки: Μονή Βαρλαάμ), известен и под името Манастирът „Вси Светии“ (на гръцки: Αγίων Πάντων), е един от 6-те действащи православни манастири на Метеора. Разположен е върху отвесна скала с височина 373 м., югоизточно от манастира „Преображение Господне“ („Великият метеор“), и северозападно от женския манастир „Русану“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името си манастирът получава по името на монаха Варлаам, който пръв се изкачил на скалата на манастира около 1350 г. и построил там малка църква посветена на Тримата йерарси (Василий Велики, Григорий Двоеслов и Йоан Златоуст). След смъртта му скалата остава необитаема почти две столетия.[1]

За истински основатели на манастира обаче се смятат братята Нектарий и Теофанис Апсарадес, които се заселват на Метеора през 1510 г. Апсарадес е стара и богата фамилия от град Янина. И двамата братя стават монаси през последните години на XV век, и първоначално се подвизават в Янина, по късно в манастира Дионисиат в Света гора и накрая се установяват на Метеора. След като в продължение на 7 години пребивават в манастира Големия Метеор, през 1518 г. двамата братя се качват на скалата за да възстановят църквата църквата на Тримата йерарси, построена от Варлаам.

След възстановяването на църквата братята монаси остават да живеят на скалата и постепенно към тях се присъединяват и други монаси, като към средата на ХVІ век броят им достига 30 души.

Когато монасите се увеличават, през 1541-42 г. се построява нова просторна църква с два купола – по подобие на Атонските църкви, посветена на Вси Светии, която става католикон на манастира. При това изкачването на строителните материали на скалата отнема 22 години, а самото строителство – само 20 дни. Теофанис умира на 17 май 1544 г., а Нектарий – на 17 април 1550 г. Братята основатели са погребани под югоизточния неф на църквата, и на надгобията им са изобразени да държат модел на храма.

В годините на разцвет в манастира живеят около 35 монаси. През XVII век започва упадък, който продължава до 1961 г. Тогава в манастира се установява ново братство начело с бъдещият митрополит на Пирея и един от видните деятели на гръцката църква Калиник. В това братство е и бъдещият архиепископ на Атина и предстоятел на Гръцката правословна църква Христодул.

Достъпът до манастира се осъществява по дървени стълби, които поради формата на скалите били няколко на брой. По-късно се поставя подемно устройство с мрежа, и едва през 1923 г. в скалата са изсечени 195 стъпала и мост.

Главна църква (католикон)[редактиране | редактиране на кода]

Централният храм (католикон) на манастира е посветен на „Вси Светии“. построен е бързо, тъй като за основен строителен материал монасите използват бигор. Представлява кръстокуполна църква с две апсиди в южната и северната стена. Надпис на източната стена на храма гласи: „Построен из основи и изписан този божествен и пресят храм на Вси Светии при преподобните йеромонаси родни братя кир Нектариос и кир Теофанис в година 1548.“

В югоизточната част на храма се намира гроба на неговите създатели. Под сводоветете на храма се намира надпис с текст: „Нектарий и Теофан – йеромонаси и създатели, от Янина, Апсара. Година – 1542.“

Католиконът е изписан със стенописи, които са изпълнени на два етапа. Първият е датиран от 1548 г., вторият – от 1566 г.

Стенописите са вероятно дело на видния зограф Франкос Кателанос.

Други манастирски сгради[редактиране | редактиране на кода]

В северозападния край на скалата се намира еднокорабният параклис на Тримата Йерарси, построен през 1627 г. на мястото на първоначалната църква построена от Варлаам. Параклисът е изписан през 1637 г. Други важни сгради в манастира от архитектурна гледна точка са старата трапезария, която днес се използва като музей, манастирската кухня, днес използвана като изложбена зала, манастирската болница, старопиталището, църквата на Светите безсребърници. В манастирската библиотека се съхранява и колекция от около 300 ръкописа.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Посещения[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е отворен за туристически посещения:

  • през лятото – от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без петък.
  • през зимата – от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък и петък.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Проватакис, Теохарис: Метеора. История на манастирите и монашеството, изд."Михалис Тубис", Атина, с.42-49

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Проватакис, Теохарис: Метеора. История на манастирите и монашеството, изд."Михалис Тубис", Атина, с.42

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]