Свети Николай (Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Николай.

„Свети Николай“
Карта Местоположение във Варна
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоВарна
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияВарненска и Великопреславска
Архиерейско наместничествоВарненско
Изграждане1865 г.
РеликвиНиколай Чудотворец,
Фьодор Ушаков
Статутдействащ храм

„Свети Николай Чудотворец“ е православна църква в квартал Център, район Одесос, Варна, България. Той е известен като Моряшката църква.

По време на антигръцките вълнения в България през 1906 г. гръцката черква Св. Никола е обърната на българска и посветена на св. св. Кирил и Методий.[1][2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Ктитор[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на Параскева Николов
Изглед към храма от изток

Градските предания разказват, че храмът е граден след даден обет пред Бог и пред закрилника на моряците Николай Чудотворец. През 1858 или 1859 г. варненският гръцки търговец и руски поданик Параскева Николау пътува до Одеса през страшна буря в Черно море. Изплашеният търговец се заклел, че ако се върне жив у дома ще вдигне черква и болница в чест на светеца. Според същите източници до днес няма друга черква, построена със средствата само на един човек[3]. Днес пред църквата стои паметник, чиито надпис гласи:

В памет на родолюбеца Парашкева Николов, роден в гр. Варна и живял в гр. Одеса, издигнал на свои средства болница и този храм за поклонение Богу

[4]

Ризница[редактиране | редактиране на кода]

В храма са изложени за поклонение частици от мощите на Св. Николай Чудотворец, Св. Праведен адмирал Феодор Ушаков, Св. св. Преподобни Теодор и Александър Санаксарски и Св. Игнатий Брянчанинов.

Литургична дейност[редактиране | редактиране на кода]

Не е известно кога точно е осветен храмът и кога е отслужена първата литургия. Така също не е документирано и кога е направен иконостасът, който е донесен готов в черквата. В архивния фонд на Варненската Гръцка община са запазени датираните от края на XIX век списъци на гръцките енориаши на църквата, а също така и описи на иконите и църковните одежди, книги за черковни приходи и книга за ежегодните вноски на владишки данък [5]. До антигръцките вълнения храмът е гръцки, но на 4 юли 1906 е обсебен от активисти на движението „Български родолюбец“ и в него започват да служат български свещеници. Едва през 1961 Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Петър Джамджиев и Петър Михайлов около месец зографисват храмовите интериорни стени.

През 1927 храмът „Св. Николай“ двама български морски капитани отнасят на Божи гроб икона от храма, освещават я и я връщат. Оттогава църквата е приемана като Морският храм в България и до 1944 в нея се извършват клетвите на варненските моряци. От 2000 г. до входа на храма е поставена корабна котва – символ на морячеството. Последният основен ремонт на храма датира от 1961, но през 2000 г. се извършват възстановителни дейности и многобройни реставрации и реконструкции, а стенописите са дело на иконограф Диян Димитров. Голяма част от необходимите средства е осигурена от енорияшите на храма.

Храмът е отворен всеки ден от 07:30 ч. до 18:00 ч. като всеки ден се провеждат следните богослужения:

  • 08:00 ч. – Утреня;
  • 08:30 ч. – Св. Божествена Литургия;
  • 17:00 ч. – Вечерня.
  • В неделя: 09:00 ч. – Св. Божествена Литургия;
  • В събота след вечернята – Параклис към Св. Богородица.

В храма се извършват всички тайнства на Църквата, вероучителни беседи, а под духовната опека на храма се намира домът за деца „Княгиня Надежда“.

Адрес[редактиране | редактиране на кода]

Варна 9000, бул. „Св. Княз Борис І” № 35.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]