Слатина (манастир, Молдова)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Манастир Слатина
Mănăstirea Slatina
Manastirea Slatina43.jpg
Relief Map of Romania.png
47.4337° с. ш. 25.9591° и. д.
Местоположение в Румъния
Вид Православен манастир
Местоположение Flag of Romania.svg Слатина, Сучава (окръг), Румъния
Изграждане 1553-1564
Съвременен статут Действащ женски манастир
Манастир Слатина в Общомедия

Манастирът Слатина (на румънски: Mănăstirea Slatina) е православен манастир от XVI век в Сучава, Молдова. Ктиторски на господаря на тази страна – Александър III Лепушняну, който е погребан тук заедно със съпругата си и двете им дъщери.

Легендата е, че на мястото се поселил отшелник на име Пахоми, който посъветвал Лепушняну да построи манастир тук, макар дотогава отшелникът да се задоволявал от дървен параклис.

Камъкът в основата е поставен от молдовския господар и от вселенския патриарх Йоасаф II Константинополски, а манастирската църква е осветена на 14 октомври 1558 г. в присъствието на 116 православни свещеници. Изграден е от дюлгери от Трансилвания. [1]

Василий Лупу реновира манастира, но през 1691 г. по време на голямата турска война, Ян III Собиески го ограбва и манастирът остава в руини за близо половин век, като руско-турските войни през XVIII век и началото на XIX век, не способстват за нормалното функциониране на манастирския живот.[2]

В манастира е намерен единствения съхранил се препис на българска анонимна хроника.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pr. Ilie Gheorghiță – „Mănăstirea Slatina“, în vol. Mitropolia Moldovei și Sucevei – „Monumente istorice bisericești din Mitropolia Moldovei și Sucevei“ (Ed. Mitropoliei Moldovei și Sucevei, Iași, 1974), p. 226.
  2. ((ro)) Манастир Слатина – описание
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „Румъния“         Портал „Румъния