Спийдметъл: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м излишен празен ред; козметични промени
м Bot: Automated text replacement (-\"\[\[([а-яА-Я0-9,\.\–\-\s]*?)\]\]\" +„\1“); козметични промени
Ред 16: Ред 16:
}}
}}


'''Спийд метълът''' е поджанрова разновидност на [[хеви метъл]]а, който се родил през ранните осемдесетте на миналия век и е пряк музикален предшественик на [[траш метъл]]а. Когато за първи път спийд метълът се оформя като жанр, той увеличава темпото, което било използвано дотогава от групи като [[Джудас Прийст]], [[Блек Сабат]] и [[Дийп Пърпъл]], като оставил мелодиката на същото ниво, на което било използвано от тези споменати групи. Много елементи в спийд метъла произхождат от музиката на така наречените британски "[[Нова вълна в британския хеви метъл]]" групи като ги слива със стиловите достижения на [[пънк рок]]а от седемдесетте години на миналия век.
'''Спийд метълът''' е поджанрова разновидност на [[хеви метъл]]а, който се родил през ранните осемдесетте на миналия век и е пряк музикален предшественик на [[траш метъл]]а. Когато за първи път спийд метълът се оформя като жанр, той увеличава темпото, което било използвано дотогава от групи като [[Джудас Прийст]], [[Блек Сабат]] и [[Дийп Пърпъл]], като оставил мелодиката на същото ниво, на което било използвано от тези споменати групи. Много елементи в спийд метъла произхождат от музиката на така наречените британски [[Нова вълна в британския хеви метъл]] групи като ги слива със стиловите достижения на [[пънк рок]]а от седемдесетте години на миналия век.


== История ==
== Списък със спийд метъл групи ==
== Списък със спийд метъл групи ==
* {{флагче|Финландия}}[[Sonata Arctica]]
* {{флагче|Финландия}}[[Sonata Arctica]]

Версия от 13:16, 10 юли 2020

Спийдметъл
Стилистични корениХардкор пънк
Културни корениСАЩ, края на 70-те
Типични инструментиВокал - Барабани - Електрическа китара - Бас китара
Спийдметъл в Общомедия

Спийд метълът е поджанрова разновидност на хеви метъла, който се родил през ранните осемдесетте на миналия век и е пряк музикален предшественик на траш метъла. Когато за първи път спийд метълът се оформя като жанр, той увеличава темпото, което било използвано дотогава от групи като Джудас Прийст, Блек Сабат и Дийп Пърпъл, като оставил мелодиката на същото ниво, на което било използвано от тези споменати групи. Много елементи в спийд метъла произхождат от музиката на така наречените британски „Нова вълна в британския хеви метъл“ групи като ги слива със стиловите достижения на пънк рока от седемдесетте години на миналия век.

Списък със спийд метъл групи