Аякс Теламонид: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахнати редакции на 91.134.68.51 (б.), към версия на Addbot
Ред 1: Ред 1:
{{Към пояснение|Аякс|Аякс}}
'''''<u>Рождение и семейство</u>''''' [[Картинка:Ajax suicide.jpg|дясно|мини|Аякс подготвя самоубийството си. Детайл от чернофигурна ваза, 530-525 г. пр. н. е. Градски музей в [[Болоня]].]]
[[Картинка:Ajax suicide.jpg|дясно|мини|Аякс подготвя самоубийството си. Детайл от чернофигурна ваза, 530-525 г. пр. н. е. Градски музей в [[Болоня]].]]
'''Аякс Теламонид''' (от [[гръцки език|гръцки]] aietoz, "орел"; [[Аполодор]] III 12 7) – цар на [[Саламин]] е един от най-храбрите бойци от [[троянска война|Троянската война]].Среща се в транскрипция Аянт. Неговият род води началото си от [[Зевс]] и [[нимфа]]та [[Егина]]. Той е описан като герой, равен по доблест на [[Ахил]]. Аякс е братовчед на Ахил и е по-големият брат на Тевкър.На гости у Теламон,Херакъл казва молитва за раждането на дете,а Зевс му постила Орел,от когото получава името.По една от версиите тялото му е било неуязвимо,уязвима била само подмишницата му.Според Софокъл Аякс има син-Еврисак,роден през войната.
'''Аякс Теламонид''' (от [[гръцки език|гръцки]] aietoz, "орел"; [[Аполодор]] III 12 7) – цар на [[Саламин]] е един от най-храбрите бойци от [[троянска война|Троянската война]]. Древните атиняни почитали Аякс и смятали, че покровителството му е помогнало за победата над персийския флот по време на знаменитата морска [[Битка при Саламин|битка край о-в Саламин]] през [[480 г. пр.н.е.]]


Неговият род води началото си от [[Зевс]] и [[нимфа]]та [[Егина]]. Той е описан като герой, равен по доблест на [[Ахил]]. [[Омир]] описва Аякс като огромен човек и го сравнява със стена. С големия си ръст, въоръжен с огромен щит, покрит целия с медни доспехи, в един момент той сам спира атаките на враговете, докато братовчед му Ахил тъжи в шатрата, след като [[Агамемнон ]] е присвоил робинята му Брезеида. При убийството на [[Патрокъл]], той сам прикрива с щита си гърците, докато изнасят тялото от мястото на битката. В "[[Илиада]]" се описва, че при битката при корабите той сам е погубил дванадесет троянци. След гибелта на Ахил, той самоотвержено спасява тялото му от поругаване от троянците и счита, че доспехите на Ахил по право му се падат. Но доспехите са присъдени на [[Одисей]] и полудял от скръб и омраза той решава да убие Одисей. Богинята [[Атина Палада]], отнема разума му като насочва меча му вместо към Одисей към стадо овци. Не можейки да понесе позора, Аякс се самоубива, хвърляйки се върху меча си. Съдбата на Аякс е описана в трагедията "[[Аякс (трагедия)|Аякс]]" от [[Софокъл]].
'''''<u>Описание</u>'''''


===Вижте също===
Древните атиняни почитали Аякс и смятали, че покровителството му е помогнало за победата над персийския флот по време на знаменитата морска битка край о-в Саламин през 480 г. пр.н.е. Омир описва Аякс като огромен човек и го сравнява със стена.Известен като "опора на ахейците".Той е описан като безстрашен, силен и мощен, но и с много високо ниво на бойна интелигентност.Аякс не е ранен в някоя от битките, описани в Илиада, а той е единственият и от двете страни, което не получава значителна помощ от някой от боговете, които вземат участие в битките. При убийството на Патрокъл, той сам прикрива с щита си гърците, докато изнасят тялото от мястото на битката.

'''''<u>Троянска война</u>'''''

В "Илиада", Аякс се отличава с голямата си сила и смелост, особено в битките с Хектор. В "Илиада" се описва, че при битката при корабите той сам е погубил дванадесет троянци.С 12 кораби Аякс Теламонид настъпва против Троя,най-храбър от гърците след Ахил.След битката с Хектор получава награда-меч.Убива Хиподам и Хромия.Аякс сам спира атаките на на враговете,докато братовчед му Ахил тъжи в шатрата си,след като Агамемнон е присвоил робинята му Брезида.След гибелта на Ахил, той самоотвержено спасява тялото му от поругаване от троянците.Аякс е отговорен за смъртта на много троянски коне господари, включително Форкис.Когато Патрокъл е убит, Хектор се опитва да открадне тялото му.Аякс подпомаган от Менелай, успява да се бори с троянците и влачи тялото назад с колесницата си.

'''''<u>Смърт</u>'''''

Както и повечето от останалите гръцки лидери,Аякс е жив и здрав, както Илиада идва към своя край.След смъртта на Ахил останали изкованите му от бог Хефест златни доспехи. Тетида пожелала да ги даде на онзи, който най-много се бил отличил при защитата на тялото на Ахил.

Следвало да ги получи или Аякс, или Одисей. Между тях пламнал спор за доспехите. Как можел да се реши той? И двамата герои били достойни да облекат чудните доспехи, изработени от бог Хефест. Накрая решили съдии да бъдат пленените троянци. Но и тук Атина Палада помогнала на своя любимец – царя на Итака. С нейна помощ Агамемнон и Менелай подменили жребия на Аякс и преброили невярно гласовете на троянците. И така, с доспехите се сдобил хитрият Одисей. Натъжил се могъщият Аякс. Отишъл той в шатрата си и замислил как да отмъсти на Атреевите синове и на Одисей.

През нощта целият гръцки стан бил потънал в дълбок сън. Аякс Теламонид излязъл от шатрата с меч в ръце, възнамерявайки да убие Агамемнон и Менелай. Но богинята Атина Палада му отнела разума. Отдавна дъщерята на Зевс му се гневяла. Като разчитал на силата си, той отхвърлял помощта на боговете. Безумният Аякс се нахвърлил върху стадо бикове и започнал да ги избива в тъмнината, мислейки, че убива гърците. Останалите говеда закарал в шатрата си, смятайки ги за пленници. В палатката си Аякс подложил на големи изтезания животните, като се радвал на техните мъки и смърт.Не можейки да понесе позора,Аякс се самоубива,като забучва меча си и се хвърля върху него.След смъртта си се превърнал в цвете.Трагичната смърт на героя била любима тема за древните автори.Неговата съдба е описана от Софокъл в трагедията "Аякс ".

'''''<u>Източници</u>'''''

[[:en:Ajax_(mythology)|https://en.wikipedia.org/wiki/Ajax_%28mythology%29]]

[[:ru:Аякс_Великий|https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%8F%D0%BA%D1%81_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%B9]]

http://greekroman.ru/hero/ajax.htm

===Вижте също.===
*[[Троянска война]]
*[[Троянска война]]
*[[Списък на корабите]]
*[[Списък на корабите]]

Версия от 14:41, 27 януари 2016

Вижте пояснителната страница за други значения на Аякс.

Аякс подготвя самоубийството си. Детайл от чернофигурна ваза, 530-525 г. пр. н. е. Градски музей в Болоня.

Аякс Теламонид (от гръцки aietoz, "орел"; Аполодор III 12 7) – цар на Саламин е един от най-храбрите бойци от Троянската война. Древните атиняни почитали Аякс и смятали, че покровителството му е помогнало за победата над персийския флот по време на знаменитата морска битка край о-в Саламин през 480 г. пр.н.е.

Неговият род води началото си от Зевс и нимфата Егина. Той е описан като герой, равен по доблест на Ахил. Омир описва Аякс като огромен човек и го сравнява със стена. С големия си ръст, въоръжен с огромен щит, покрит целия с медни доспехи, в един момент той сам спира атаките на враговете, докато братовчед му Ахил тъжи в шатрата, след като Агамемнон е присвоил робинята му Брезеида. При убийството на Патрокъл, той сам прикрива с щита си гърците, докато изнасят тялото от мястото на битката. В "Илиада" се описва, че при битката при корабите той сам е погубил дванадесет троянци. След гибелта на Ахил, той самоотвержено спасява тялото му от поругаване от троянците и счита, че доспехите на Ахил по право му се падат. Но доспехите са присъдени на Одисей и полудял от скръб и омраза той решава да убие Одисей. Богинята Атина Палада, отнема разума му като насочва меча му вместо към Одисей към стадо овци. Не можейки да понесе позора, Аякс се самоубива, хвърляйки се върху меча си. Съдбата на Аякс е описана в трагедията "Аякс" от Софокъл.

Вижте също