Димитър Добрев (офицер): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Lattaque73 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 25: Ред 25:
'''Димитър Добрев Добрев''' е [[Българска армия|български морски офицер]], [[капитан I ранг]], участник в [[Сръбско-българската война|Сръбско-българската]] (1885), [[Руско-японска война|Руско-японската]] (1904 – 1905), [[Балканската война|Балканската]] (1912 – 1913) и [[Междусъюзническата война]] (1913).
'''Димитър Добрев Добрев''' е [[Българска армия|български морски офицер]], [[капитан I ранг]], участник в [[Сръбско-българската война|Сръбско-българската]] (1885), [[Руско-японска война|Руско-японската]] (1904 – 1905), [[Балканската война|Балканската]] (1912 – 1913) и [[Междусъюзническата война]] (1913).


== Биография ==
== Образование ==
Димитър Добрев е роден в на 12 февруари 1868 г. в [[Русе]] Учи в Московското реално училище.<ref name="saed_1885">{{cite book | title = Съединението 1885 – енциклопедичен справочник | publisher = Държавно издателство „д-р Петър Берон“ | location = София | year = 1985 | page = 97 – 98}}</ref> През 1883 г. постъпва във Военното училище в София.
През 1883 г. завършва успешно реално училище в [[Москва]] (реална гимназия).<ref name="saed_1885">{{cite book | title = Съединението 1885 – енциклопедичен справочник | publisher = Държавно издателство „д-р Петър Берон“ | location = София | year = 1985 | page = 97 – 98}}</ref>


През 1883 г. постъпва във Военното училище в [[София]].
Като доброволец участва в [[Сръбско-българската война]] (1885) в редовете на [[Първи пехотен софийски полк|1<sup>-ви</sup> пехотен софийски полк]], като командва полурота в Боевете при с. Бреговица и Малово на 3 ноември. По-късно командва 11<sup>-а</sup> рота с която участва в [[Битка при Гургулят|битката при Гургулят]], за което е награден с Войнишки кръст „За храброст“ IV степен. След войната се връща във Военното училище и продължава образованието си. Kато юнкер участва в детронирането на княз [[Александър I Батенберг]], като е сред юнкерите, които предвождани от [[Радко Димитриев]], влизат в двореца и заставят княза да абдикира и участва в конвоя на княз Александър Батенберг при извеждането му от страната. След контрапреврата е отстранен от Военното училище, но по-късно е амнистиран и продължава образованието си. <ref name="saed_1885" />


На 1 януари 1889 г. е произведен в първо офицерско звание [[подпоручик]] и още през същата година постъпва на служба във [[Флотилия]]та и Морската част в Русе. През 1896 – 1897 г. Добрев следва и завършва успешно Имперското торпедно училище в [[Пула|Пола]], [[Австро-Унгария]]. През октомври 1899 г. вече е вахтен офицер и завеждащ торпедното въоръжение на учебния крайцер „[[Надежда (кораб)|Надежда]]“.
В периода 1896 – 1897 г. Добрев следва и завършва успешно Торпеден офицерски клас към Кралското и Императорско училище в [[Пула|Пола]], [[Австро-Унгария]].


На 15 октомври 1903 г. Добрев пристига в [[Санкт Петербург]] и е зачислен в Морския офицерски артилерийски клас в [[Кронщад]]. Обучението е с времетраене една година. Още в началото на 1904 г. Добрев се готви на участва в [[Руско-японска война|руско-японската война]].
На 15 октомври 1903 г. Добрев пристига в [[Санкт Петербург]] и е зачислен в Артилерийския офицерски клас на Руския императорски флот в [[Кронщад|Кронщат]], който след една година успешно завършва.


== Кариера ==
Към 1903 – 1904 г. Д. Добрев е настроен песимистично за кариерата си като офицер в българския флот. „Тук ще стана един учен, за да гния после пак във Варна“, пише от Кронщад. Добрев достига дори до идеята да остане на руска служба. С такова убеждение и настроение през април 1904 г. Добрев изпраща рапорт до Военното министерство с молба да му бъде разрешено плаване в руската Втора Тихоокеанска ескадра. Предварително той получава съгласието на началника на Учебно-артилерийския отряд и началника на Главния морски щаб. В рапорта си лейт. Добрев развива мисълта, че за него и българското морско офицерство ще бъде интересна ролята на [[подводница|подводниците]]. Този клас кораби току-що прохожда с много аварии.
Като доброволец в чин юнкер участва в [[Сръбско-българската война]] (1885) в редовете на [[Първи пехотен софийски полк|1<sup>-ви</sup> пехотен софийски полк]], като командва полурота в боевете при с. Бреговица и Малово на 3 ноември. По-късно командва 11<sup>-а</sup> рота, с която участва в [[Битка при Гургулят|боя при Гургулят]], за което е награден с Войнишки кръст „За храброст“ IV степен. След войната се връща във Военното училище и продължава образованието си. Kато юнкер участва в детронирането на княз [[Александър I Батенберг]], като е сред юнкерите, които предвождани от [[Радко Димитриев]], влизат в двореца и заставят княза да абдикира и участва в конвоя на княз Александър Батенберг при извеждането му от страната. След контрапреврата е отстранен от Военното училище, но по-късно е амнистиран, в резултат на което завършва училището. <ref name="saed_1885" />


На 1 януари 1889 г. е произведен в първи офицерски чин [[подпоручик]] и още през същата година постъпва на служба във [[Флотилия]]та и Морската част в Русе. През октомври 1899 г. вече е вахтен офицер и завеждащ торпедното въоръжение на учебния крайцер „[[Надежда (кораб)|Надежда]]“.
През август 1904 г. му е разрешено да бъде командирован за практически занятия в далечно плаване с руския флот. През юни–юли 1904 г. лейт. Добрев плава с [[броненосец]]а „Николай I“ и [[крайцер]]а [[Владимир Мономах (броненосен крайцер)|„Владимир Мономах“]]. На 2(15) октомври 1904 г. Втора Тихоокеанска ескадра поема от пристанище [[Лиепая|Либава]] на [[Балтийско море]] към [[Владивосток]]. Командир на групата военни кораби е контраадмирал Зинови Петрович Рождественски.


В началото на 1904 г. Добрев решава да участва в [[Руско-японска война|Руско-японската война]]. Той изпраща рапорт до Военното министерство с молба да му бъде разрешено да участва във Втора Тихоокеанска ескадра на Руския императорски флот. Предварително той получава съгласието на началника на Учебно-артилерийския отряд и началника на Главния морски щаб на Руската империя. В рапорта си лейт. Добрев развива мисълта, че за него и българското морско офицерство ще бъде интересна ролята на [[подводница|подводниците]]. Този род на Военноморските сили току-що прохожда, при това с много аварии, поради което интересът на Добрев говори за напредничевите му възгледи.
След дългия преход до Далечния изток, на 15 май 1905 г. корабът на Добрев влиза в бой с японски миноносци, губи сражението, бива потопен и Добрев попада в плен. На [[30 октомври]] е предаден на руските власти и отплава за Владивосток. Оттам – за Санкт Петербург, където пристига на 30 ноември 1905 г. През месец февруари 1906 г. се завръща в България, където е награден с българския орден „Св. Александър“ IV степен с мечове и с руския орден „Св. Владимир“ IV степен с мечове и бант „за показани от него особени подвизи на храброст и саможертва в боя с японския флот на 14 – 15 май 1905 г.“


През август 1904 г. му е разрешено да бъде командирован за практически занятия в далечно плаване с руския флот. През юни–юли 1904 г. лейт. Добрев плава с [[броненосец]]а „Николай I“ и [[крайцер]]а [[Владимир Мономах (броненосен крайцер)|„Владимир Мономах“]]. На 2(15) октомври 1904 г. Втора Тихоокеанска ескадра поема от пристанище [[Лиепая|Либава]] на [[Балтийско море]] към [[Владивосток]].
Димитър Добрев става последователно е началник на Морското училище (1906 – 1908 г.), началник на подвижната отбрана, командир на крайцера „Надежда“. По време на военната си кариера служи като старши адютант в щаба на флота. Уволнен е от флота през 1911 г.


На 15 май 1905 г. като член на екипажа на стария крайцер „Дмитрий Донски" Добрев е участник в Цушимското сражение. Същият ден крайцерът е потопен и Добрев попада в японски плен.
През [[Балканската война]] (1912 – 1913) е върнат на служба като началник на подвижната отбрана. Командва отряда миноносци, който на 7 ноември 1912 г. атакува успешно турски крайцер „Хамидие“, за което е награден с Военен орден „За храброст“ III степен.


На [[30 октомври]] е предаден на руските власти и отплава за Владивосток. Оттам – за Санкт Петербург, където пристига на 30 ноември 1905 г. През месец февруари 1906 г. се завръща в България, където е награден с българския орден „Св. Александър“ IV степен с мечове и с руския орден „Св. Владимир“ IV степен с мечове и бант „за показани от него особени подвизи на храброст и саможертва в боя с японския флот на 14 – 15 май 1905 г.“
След войната, през 1914 г. капитан I ранг Димитър Добрев напуска флота и дълги години работи като [[адвокат]] във [[Велико Търново]].


След завръщането си в България Димитър Добрев последователно заема следните длъжности:
Умира на 11 април 1944 г. във [[Велико Търново]].
* Началник на Машинното училище при Флота на НЦВ (1906 – 1908 г.),
* Началник на Подвижната отбрана,
* Командир на крайцера „Надежда“.
* Старши адютант в щаба на Флота на Негово Величество.
През 1911 г. е уволнен от Флота на Негово Величество.

През [[Балканската война]] (1912 – 1913) е мобилизиран. В началото е назначен за началник на Семафорно-наблюдателната служба, а след това е преназначен за началник на Подвижната отбрана.

Командва отряда миноносци, който на 7-8 ноември 1912 г. атакува успешно турски крайцер „Хамидие“, за което е награден с Военен орден „За храброст“ III степен.

По време на [[Междусъюзническа война|Междусъюзническата война]] (1913) командва българския отряд бойни (кр „Надежда" и шест миноносеца) и транспортни кораби (пет парахода на Българското параходно дружество) при интернирането им в Севастопол, за да не попаднат в ръцете на настъпващия противник. На преходите и в Севастопол се изявава не само като командир, но и като дипломат.

През 1914 г. капитан I ранг Димитър Добрев напуска Флота на Негово Величество и дълги години работи като [[адвокат]] във [[Велико Търново]].


== Военни звания ==
== Военни звания ==

Версия от 15:17, 5 август 2017

Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Добрев.

Димитър Добрев
български морски офицер
ЗваниеКапитан I ранг
Служи наНационално знаме на България България
Род войскиВМС
Военно формирование7 пехотен полк
Щаб на флота
Битки/войниСръбско-българска война
Балканска война
Междусъюзническа война
ОбразованиеНационален военен университет

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
11 април 1944 г. (76 г.)

Димитър Добрев Добрев е български морски офицер, капитан I ранг, участник в Сръбско-българската (1885), Руско-японската (1904 – 1905), Балканската (1912 – 1913) и Междусъюзническата война (1913).

Образование

През 1883 г. завършва успешно реално училище в Москва (реална гимназия).[1]

През 1883 г. постъпва във Военното училище в София.

В периода 1896 – 1897 г. Добрев следва и завършва успешно Торпеден офицерски клас към Кралското и Императорско училище в Пола, Австро-Унгария.

На 15 октомври 1903 г. Добрев пристига в Санкт Петербург и е зачислен в Артилерийския офицерски клас на Руския императорски флот в Кронщат, който след една година успешно завършва.

Кариера

Като доброволец в чин юнкер участва в Сръбско-българската война (1885) в редовете на 1-ви пехотен софийски полк, като командва полурота в боевете при с. Бреговица и Малово на 3 ноември. По-късно командва 11 рота, с която участва в боя при Гургулят, за което е награден с Войнишки кръст „За храброст“ IV степен. След войната се връща във Военното училище и продължава образованието си. Kато юнкер участва в детронирането на княз Александър I Батенберг, като е сред юнкерите, които предвождани от Радко Димитриев, влизат в двореца и заставят княза да абдикира и участва в конвоя на княз Александър Батенберг при извеждането му от страната. След контрапреврата е отстранен от Военното училище, но по-късно е амнистиран, в резултат на което завършва училището. [1]

На 1 януари 1889 г. е произведен в първи офицерски чин подпоручик и още през същата година постъпва на служба във Флотилията и Морската част в Русе. През октомври 1899 г. вече е вахтен офицер и завеждащ торпедното въоръжение на учебния крайцер „Надежда“.

В началото на 1904 г. Добрев решава да участва в Руско-японската война. Той изпраща рапорт до Военното министерство с молба да му бъде разрешено да участва във Втора Тихоокеанска ескадра на Руския императорски флот. Предварително той получава съгласието на началника на Учебно-артилерийския отряд и началника на Главния морски щаб на Руската империя. В рапорта си лейт. Добрев развива мисълта, че за него и българското морско офицерство ще бъде интересна ролята на подводниците. Този род на Военноморските сили току-що прохожда, при това с много аварии, поради което интересът на Добрев говори за напредничевите му възгледи.

През август 1904 г. му е разрешено да бъде командирован за практически занятия в далечно плаване с руския флот. През юни–юли 1904 г. лейт. Добрев плава с броненосеца „Николай I“ и крайцера „Владимир Мономах“. На 2(15) октомври 1904 г. Втора Тихоокеанска ескадра поема от пристанище Либава на Балтийско море към Владивосток.

На 15 май 1905 г. като член на екипажа на стария крайцер „Дмитрий Донски" Добрев е участник в Цушимското сражение. Същият ден крайцерът е потопен и Добрев попада в японски плен.

На 30 октомври е предаден на руските власти и отплава за Владивосток. Оттам – за Санкт Петербург, където пристига на 30 ноември 1905 г. През месец февруари 1906 г. се завръща в България, където е награден с българския орден „Св. Александър“ IV степен с мечове и с руския орден „Св. Владимир“ IV степен с мечове и бант „за показани от него особени подвизи на храброст и саможертва в боя с японския флот на 14 – 15 май 1905 г.“

След завръщането си в България Димитър Добрев последователно заема следните длъжности:

  • Началник на Машинното училище при Флота на НЦВ (1906 – 1908 г.),
  • Началник на Подвижната отбрана,
  • Командир на крайцера „Надежда“.
  • Старши адютант в щаба на Флота на Негово Величество.

През 1911 г. е уволнен от Флота на Негово Величество.

През Балканската война (1912 – 1913) е мобилизиран. В началото е назначен за началник на Семафорно-наблюдателната служба, а след това е преназначен за началник на Подвижната отбрана.

Командва отряда миноносци, който на 7-8 ноември 1912 г. атакува успешно турски крайцер „Хамидие“, за което е награден с Военен орден „За храброст“ III степен.

По време на Междусъюзническата война (1913) командва българския отряд бойни (кр „Надежда" и шест миноносеца) и транспортни кораби (пет парахода на Българското параходно дружество) при интернирането им в Севастопол, за да не попаднат в ръцете на настъпващия противник. На преходите и в Севастопол се изявава не само като командир, но и като дипломат.

През 1914 г. капитан I ранг Димитър Добрев напуска Флота на Негово Величество и дълги години работи като адвокат във Велико Търново.

Военни звания

Награди

Вижте също

Бележки

  1. а б Съединението 1885 – енциклопедичен справочник. София, Държавно издателство „д-р Петър Берон“, 1985. с. 97 – 98.

Източници