Направо към съдържанието

Бинг Крозби: Разлика между версии

376 байта добавени ,  преди 4 години
прякорът
Редакция без резюме
(прякорът)
}}
 
'''Бинг Крозби''' ({{lang-en|Harry Lillis „Bing“ Crosby}}) е американски [[актьор]] и [[певец]] с дългогодишна кариера. Практически той може да се счита за основател на [[поп музика|популярната музика]] в [[Америка]]. Прякорът му Бинг ([[бинго]]) идва от страстта му да колекционира изрезки от [[вестник|вестници]] и [[списание|списания]].
 
На 8 ноември 1937 г., след едно предаване на радиотеатъра ''Lux Radio Theatre'' с участието на Кросби, артистката Джоан Блондел (Joan Blondell) го пита откъде е дошъл прякорът му Бинг. Той разказва, че като дете обичал да играе на [[Стражари и апаши]], носел два дървени пистолета и непрекъснато стрелял: Бинг!, Бинг! Така си бил спечелил прякора.
 
Докато учи в университета Гонзага, участва в студентски състави. Към края на [[1920-те]] години успява да изработи самостоятелен стил на пеене. Достига върха на кариерата си през [[1940-те]] – [[1950-те]] години. През 1953 година публикува автобиографична книга със заглавие „Наречете ме щастливец“. До ерата на [[рокендрол]]а той е най-популярният и най-продаван изпълнител, а също така един от малкото с 3 звезди на [[Холивудска Алея на славата|алеята на слвата в Холивуд]]. Носител е на [[Грами]] и на [[Оскар]] за най-добра мъжка роля. Умира от [[сърдечен удар]] по време на игра на [[голф]].