Разлика между версии на „Фотоелектричен ефект“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
интервал; козметични промени
(+изт., кор.)
м (интервал; козметични промени)
Явлението '''фотоелектричен ефект''' (фотоелектронна емисия) се състои в отделянето на [[електрон]]и от повърхността на дадено вещество при облъчването му със [[светлина]]. Фотоефектът е открит от [[Хайнрих Херц]] през [[1887]] г.<ref>http://www.britannica.com/science/photoelectric-effect "The photoelectric effect was discovered in 1887 by the German physicist Heinrich Rudolf Hertz."</ref>, а законът, с който се обяснява (на основата на хипотезата на [[Макс Планк]]), е изведен от [[Алберт Айнщайн]] през [[1905]] г. (за което получава [[Нобелова награда]]).
 
# [[Скорост]]та и [[кинетична енергия|кинетичната енергия]] на отделените [[електрон]]и зависи от [[честота]]та на падащата [[светлина]]. За всяка повърхност съществува минимална [[честота]] на падащата [[светлина]], наречена ''червена граница'' на фотоефекта, при която се наблюдава емисия на [[електрон]]и.
# [[Скорост]]та и [[кинетична енергия|кинетичната енергия]] на фотоелектроните не зависят от интензивността на лъчението.
# Броят на фотоелектроните, фототокът, зависи право пропорционално от интензивността на падащата [[светлина]].
 
Уравнението на Айнщайн се дава с:
[[КартинкаФайл:Photoelectric effect.png|250п|дясно|]]
:<math>hf = \phi + E_{k_{max}} \,</math>
където
* ''h'' е [[константа на Планк|константата на Планк]],
* ''f'' е честотата на падащия [[фотон]],
* <math>\phi = h f_0 \ </math> е [[механична работа|работаработата]]та или минималната [[енергия]], необходима да избие [[електрон]] от повърхността на [[метал]]а,
* <math>E_{k_{max}} = \frac{1}{2} m v_m^2 </math> е максималната [[кинетична енергия]] на избитите [[електрон]]и,
* ''f''<sub>0</sub> е ''червената граница''

Навигация