Разлика между версии на „Ню Йорк Таймс“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Bot: Automated text replacement (- () +); козметични промени)
м
}}
 
'''''Ню„Ню Йорк Таймс''Таймс“''' е третият по популярност [[всекидневник]] в [[САЩ]], издаван в [[Ню Йорк]] и разпространяван и в много други страни по света. Той е притежаван от „[[Ню Йорк Таймс Къмпани]]“, която издава и други големи вестници като „[[Интернешънъл Хералд Трибюн]]“, „[[Бостън Глоуб]]“ и още 40 други [[издание|издания]].
 
== История ==
„Ню Йорк Таймс“ е основан на 18 септември 1851 г. от Хенри Джарвис Реймънд и Джордж Джоунс. Реймънд също така е един от основателите на [[АП]] през [[1856]] г. Адолф Окс придобива Ню„Ню Йорк ТаймсТаймс“ през [[1896]] г. и под неговото ръководство вестникът придобива международна слава. Той повишава тиража му и издига неговата репутация. През [[1897]] г. именно Окс поставя лозунга „За всички новини, който стават за отпечатване“, който се възприема от мнозина като леко заяждане с конкурентните вестници в Ню Йорк като например „Ню Йорк Уърлд“ и „Ню Йорк Джърнъл Американ“, известни с „жълтите“ си статии. След като централният офис на вестника се премества в нова сграда на 42–а улица, това пространство през [[1904]] г. е наречено ''[[Таймс Скуеър]]''. Девет години по-късно Ню Йорк Таймс отваря допълнителен офис на номер 229 на 43–а улица, която е централната „квартира“ на вестника, тъй като офисът на 42–а улица е продаден през [[1962]] г.
 
Първоначалният замисъл е Ню„Ню Йорк ТаймсТаймс“ да се публикува всяка сутрин с изключение на неделя, но по време на Гражданската война започва да се издава и в неделя, което е практика на другите големи издания. Вестникът печели първата си награда [[Пулицър]] за репортажи и статии, посветени на [[Първа световна война|Първата световна война]] през [[1918]] г. През [[1919]] г. прави първата си трансатлантическа доставка за [[Лондон]].
 
[[Файл:TSq Bwy pedestrianized jeh.jpg|ляво|мини|250px|Таймс Скуеър е мястото на офиса на Ню„Ню Йорк ТаймсТаймс“ от [[1913]] до [[2007]] г.]]
 
Известната кръстословица на Ню Йорк Таймс се появява за първи път през [[1942]] г. като притурка. „Ню Йорк Таймс Корп.“ купува радиостанцията за класическа музика WQXR през [[1942]] г. Посветената на мода секция почва да се публикува през [[1946]] г. Ню Йорк Таймс също така стартира през [[1946]] г. и международно издание, което обаче спира да се издава през [[1967]] г., когато се присъединява към собствениците на „International Herald Tribune“ и „Уошингтън Пост“ и заедно почват издаването на International Herald Tribune„текст в кавички“ в [[Париж]]. Делото Ню Йорк Таймс срещу Съливан от [[1964]] г. представлява значимо събитие, свързано с правното определение на „клевета“. Този случай поставя стандартите за определяне на понятието „преднамерена злонамереност“. Рубриката на Ню Йорк Таймс за [[колумнист]]и стартира през [[1970]] г., а през [[1996]] г. минава и в уеб пространството, като дава достъп на читателите си от цял свят до съдържанието си чрез уебсайта<ref>[http://www.nytimes.com/ Официален уебсайт]</ref> си. Новият главен офис на вестника представлява небостъргач, проектиран от [[Ренцо Пиано]], като адресът му е пресечката на 41–а улица и 8-мо авеню в [[Манхатън]], вестникът се премества там през [[2007]] г.

Навигация