Сьогют

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сьогют
Музеят на Ертогрул гази в Сьогют
Музеят на Ертогрул гази в Сьогют
40.0186° с. ш. 30.1814° и. д.
Сьогют
Страна Турция
Население14 124 души
Официален сайтwww.sogut.bel.tr
Сьогют в Общомедия

Сьогют (на турски: Söğüt, произнася се Сьо(г)ют – със слабо „г“) е град в Турция, вилает Биледжик, в региона на Мраморно море. Административен център е на околия (илчѐ) Сьогют.

Сьогют е мястото, от което османците в Западна Мала Азия започват своите завоевания в началото на 14 век. Той е първата столица на Османския бейлик (емирство).

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 31 км от областния център Биледжик и на 52 км от Ескишехир, с който е обвързан икономически.

Населението на града, според оценка на Държавния институт по статистика на Турция, е от 14 124 жители, а на цялата околия – 20 280 души, към 31.12.2012 г.

Градът е 4-тият по население град и околийски център в областта след Бозююк (Bozüyük, 59 048), областния център Биледжик (Bilecik, 49 671) и Османели (Osmaneli, 14 285).

История[редактиране | редактиране на кода]

Никейското селище Тебазион е покорено от анадолските селджуки на Ертогрул през 1231 г.

Завладяно е от племето кайъни (кайъ̀, kayı – според древните летописи са потомци на старо племе тесалийци, което след кървава битка е прогонено от Тесалия към земите край реките Сърдаря и Амударя в Средна Азия ок. 14 – 13 в. пр.н.е.) Кайъните са подвластни на селджукските турци, които още в края на 10 век нахлуват в Анадола.

Тогавашното селище Сьогют е заобиколено от 3 по-големи турски племена: ескендерум на север, ескишехир на изток и коняли на юг, като на запад кайъ граничи с Византия.

Според легендарни сведения Ертогрул – беят на племето, смело го повежда срещу „враговете“ в самия край на 13 век, а синът му Осман I завладява съседните земи по време на управлението си (1299 – 1324). Неговият син Орхан преименува племето в чест на баща си на османци.

Селото Сьогют (византийският Тебазион до завоюването му от селджуците през 1231 г.) прераства в град, който служи като първа база на османците до завладяването на византийската Бруса (днес Бурса) през 1325 г., когато османският главен град е преместен в завладените луксозни палати на дворците на византийците.

Сьогют е родно място на султан Осман I.

Днес в града е изграден етнографски музей.

Източници[редактиране | редактиране на кода]